Inloggen
voeg je column toe

Columns

Zorg Mijden Helaas Verklaarbaar

Klaagverhalen van artsen en organisaties, dat wij sukkels de reguliere zorg mijden uit angst voor Corona of te veel begrip voor drukte bij huisartsen en ziekenhuizen. Is dat gek? Natuurlijk niet. Na enkele dagen berichtgeving over de overvolle intensive care afdelingen, de signalen van huisartsen om waar mogelijk bezoeken uit te stellen of digitaal af te handelen, is het zeer begrijpelijk dat burgers de zorg mijden als de builenpest. Berichten als zouden ‘gewone’ klachten naast Corona ook welkom zijn op de diverse spreekuren, bleven massaal uit. De beelden van mensen in enge maanpakken en de slangen van de noodzakelijke beademing overheersten de televisiebeelden en de foto’s en berichten in de kranten. Zeker geen plaatjes met welkomstborden bij ziekenhuis of huisartsenpraktijk.

Intussen sprak de gemotiveerde en deskundige voorzitter van de intensivisten bijna dagelijks over het schrikbeeld van een tekort aan capaciteit op de afdelingen intensive care. Meedogenloos kregen wij elke dag de cijfers over ons heen. Weer meer patiënten op de kwetsbare afdelingen opgenomen. Nu maar slachtoffers van het akelige virus naar andere ziekenhuizen. Spreiding en landelijke coördinatie volgden. En zelfs vervoer van erg zieke burgers naar ziekenhuizen in Duitsland, bleek noodzakelijk. In de talloze talkshows spraken de geleerden elkaar tegen of vielen elkaar bij over de dreiging van tekorten in de ziekenhuizen. Het begrip ‘kwetsbaar’ is ontelbare malen gebruikt. Zo is het vandaag de dag een onafzienbaar containerbegrip geworden voor alles en iedereen in deze crisis.

Na de schokgolven van de strenge maatregelen bleven wij in groten getale de normale zorg mijden. Niet verwonderlijk, want de berichtgeving bleef sterk gefocust op de ziekenhuizen en de ernstige vormen van Corona. Wel kwamen allengs berichten door over een daling in het aantal diagnoses van diverse ernstige kwalen. Recent waarschuwden de cardiologen ons voor de gevolgen van het niet melden van patiënten met klachten bij de reguliere zorg. Onberedeneerd en schandalig dacht ik soms, dat vermijden van medische controles ook veel onrust en gedoe scheelt bij ons allen. Immers, is dit onderzoek via scans wel nodig? Of gaan klachten soms ook vanzelf over? Maar hoedt u voor struisvogelpolitiek. Uw gezondheid kan namelijk in het geding zijn. Al met al: de communicatie over welkom zijn met klachten in de gewone zorg had in een eerdere fase veel duidelijker gemoeten.

Schrijver: Freek Berglust
15 mei 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.9 met 9 stemmen 353



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Freek Berglust
Datum:
20 mei 2020
Zorg mijden als thema gaat zeker in de komende periode een rol spelen in discussies onder professionals. Zie ook een congres over dit thema. Op dinsdag 1 december a.s. organiseert Zorg+Welzijn een extra editie van congres Zorgmijders met als thema "Hoe win je het vertrouwen van de cliënt?". Hoe geef je mensen die zorg mijden vertrouwen, hoop en inzichten, zodat er betere zorg verleend kan worden?' De Corona crisis heeft vele zorgmijders opgeleverd. Hoe groot de impact daarvan is, weten wij (nog) niet.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)