Inloggen
voeg je column toe

Columns

HOE NU VERDER?

Eerlijk is eerlijk, ik kijk al langere tijd niet meer naar de cijfers en de persconferentie van het RIVM en dus ook niet die van Rutte, want die lult hen na en mag slechts de blijde boodschap over versoepelingen en/of andere ‘intelligente’ maatregelen toelichten.

Ik besef al langere tijd dat de cijfers die men geeft niet kloppen. Het zijn niet de ware ‘cleane’ cijfers. Het aantal besmettingen kan veel hoger zijn, immers niet iedereen kan worden getest. Dus zijn er veel meer die het virus hebben en er misschien geen last van hebben. Aan de andere kant kunnen er vanaf deze week meer mensen worden getest dus zullen er weer meer coronabesmet-tingen aan het licht komen.
Ik zag op you tube(wat ik weinig doe) een interview met Maurice de Hond, die het gegoochel met cijfers toelichtte en enkele ander feiten ontmaskerde op een manier dat je denkt van verdorie hij heeft waarschijnlijk gelijk.
Hij beweert dat het virus in gesloten ruimtes gevaarlijk is. Het is niet voor niks in Europa opgelaaid door het bezoe-ken van après-ski feesten en het carnaval: Veel mensen langere tijd in een afgesloten ruimte met weinig ventilatie – ja, een goede bodem voor het virus om zich snel te verspreiden.
Hij verwijst naar de vluchtelingenkampen waar veel mensen opeen gepakt zitten, maar weinig coronazieken zijn doordat er volop ventilatie is. De neergezette opvang voor Coronabesmette daklozen in Den Haag is leeg.
Dan vraag ik me echter wel af, hoe zit dat in Brazilië dan? Of is het daar net winter, of zit men binnen in verband met de daar rond moordende criminele bendes. Feit is wel dat in bejaardentehuizen veel slachtoffers vallen omdat ze opgesloten zitten? Of is het het virus dat voor een extra duwtje zorgt aan de al zwakkere en ziekelijke ouderen richting de drempel naar de eeuwigheid? Waren ze anders misschien iets later aan andere kwalen overleden?
Allemaal dingen die we niet in de cijfers terug zien. Natuurlijk zijn de wetenschappers voorzichtig, en worden de mensen misschien iets angstiger gemaakt dan noodzakelijk. Cabaretier Tim Fransen legde in M. even belangrijke psychologische feiten bloot.
De solidariteit gaat uit naar mensen in dezelfde groep, maar keert richting mensen verder weg om in een lichte haat. Zoiets als , het zijn vooral die malle Brabanders en ouderen die het hebben, vind je het gek met al die dieren op een hoop – neem nou nu weer met die nertsen.
Begrijpelijk deze gedachten, maar terecht?

En van langzaam tot snel tot heel snel, als een sneeuwbal die een berg afrolt, zie je de publieke opinie zich tegen die jongens van het RIVM, met een niet echt betrouwbaar ogende van Dissel voorop, keren.
De economie moet weer gaan draaien, als we niet willen verzuipen in goede overbodige bedoelingen. Laat ze weer gaan voetballen, goed tegen huiselijk geweld. De mannen kunnen hun agressie weer buitenshuis kwijt. Gesloten instellingen gesloten houden. En waar mogelijk aanpas-singen.
Ach, het is een gedachte die misschien niet verkeerd is. Volgende week moet ik voor controle naar het ziekenhuis, ga er normaal met de bus heen. Ga nu toch maar met de auto – dan maar wat extra betalen aan parkeergeld en voor de zekerheid doe ik toch een mondkapje voor. Er wordt wel eens gezegd dat ziekenhuizen broeihaarden van bacteriën en virussen zijn. Behorend tot de risicogroep neem je nu eenmaal minder risico’s.
Maar hoe moet het nu echt verder?

Schrijver: catrinus
23 mei. 2020

4,0 met 1 stemmen 85Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)