Inloggen
voeg je column toe

Columns

In de boeien slaan

Afgelopen week kreeg mevrouw Broekers-Knol de gelegenheid om uitleg te geven over het eerste jaar ‘inzet ketenmariniers’. Met haar hemeltergende haast-u-langzaam-gedrag kwam de J&V-staatssecretaris andermaal aansjokken met versleten geluidsbandjes: ‘voorzitter, mijn departement werkt hard aan deze problematiek’. De bril gaat op, de bril gaat af, maar ze raakt niet verder dan eentonige staccato-riedels: ‘jazeker voorzitter, zodra we over cijfers beschikken, sturen we die terstond naar de kamer’. En daar laat mevrouw het, zoals bekend, graag bij.

Deze VVD-matrone staat ‘s morgens op en stelt haar geluidsvolume in. Haar gemoedstoestand verandert geen decibel. Emotie of kwaadheid bestaan niet of ze verbergt ze, zelfs tegenover horzelige PVV-ers of FvD-ers. Zonder stemverheffing, zonder triomfalisme: ‘mijn ambtenaren hebben nu driehonderd uitgeprocedeerde personen geregistreerd, zich schuldigmakend aan strafbare feiten’. Met haar recidivistenlijst in de stevige knuisten zijn de heren De Lange, Verbeek en Wolthof (speciaal opgeleide A-mariniers) begonnen met het arresteren van raddraaiers. Ze doen dat met behulp van pepperspray, in de boeien slaan, vakkundig buiten-gevecht-stellen en afvoeren.

De methode gaat terug naar voorganger Harbers, die zich liet inspireren door Stadsmariniers Rotterdam. Daar werd gewerkt volgens een zogenaamde migratieketen: identificatie, mensenhandel en vreemdelingenpolitie.

Emiel van Dijk wilde weten hoe het kan dat opvallend veel Algerijnen en Marokkanen op de lijst staan. Volgens het ministerie kunnen privileges van ingezetenen van bepaalde landen ook averechts uitpakken of leiden tot slepende rechtszaken. Van Dijk: ‘die top-300 is slechts de top van een ijsberg; een maand geleden kon een grote groep ‘gestrande’ Nederlands-Marokkanen binnen enkele dagen naar Schiphol worden ‘gerepatrieerd’, terwijl wij er niet in slagen om criminele elementen terug te sturen; is het waar dat een herhaalde asielaanvraag, op de vliegtuigtrap ingediend, opnieuw door Centrale Opvang in behandeling wordt genomen en andermaal uitstel oplevert?’ Antwoord: ‘tsja, we zijn een rechtsstaat’.

De PVV-er verweet de staaatssecretaris dat ze de pootjes laat hangen bij advocatenchicanes. Mevrouw Broekers-Knol: ‘onze betrekkingen met Marokko zijn complex, in een ver verleden zijn er ongetwijfeld bindende afspraken gemaakt, Mohammed VI & Salma zijn goed bevriend met ons koningspaar, dus daaraan zal het niet liggen’. Ankie, potsierlijke onnozelheid? Of Ankie, onnozele potsierlijkheid?

Schrijver: Ton Mantoua
24 mei 2020


Geplaatst in de categorie: wereld

5.0 met 1 stemmen 796Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)