Inloggen
voeg je column toe

Columns

Een sinister scenario

Het wordt steeds lastiger om de VVD-suprematie (als er nu verkiezingen gehouden zouden worden...) in staafdiagrammen weer te geven. De actueelste Maurice-peiling bekijkend: ‘alle anderen leveren in, dit is nog nooit vertoond, de liberalen profiteren als enige partij van ‘rallying around the flag in tough times’ zoals Amerikanen dat noemen, de grafiek kan het niet vertalen, ze kruipen naar de vijftig kamerzetels’, zei de analist.

De kans is gering dat binnen de komende negen maanden een vaccin tegen covid gevonden zal zijn. Even lang duurt het tot de verkiezingen, een periode vol onzekerheid, geklaag, faillissementen, valse hoop en een premier met ‘mensen, we houden de moed er in, kom op, samen!’ De terugkeer van een tweede en een derde corona-golf is evenmin uit te sluiten en zal veel vergen van onze mentale weerbaarheid.

Misschien gaat het er om spannen, zeker als het reddende serum uit Chinese laboratoria rolt en monopolist BeijingFarma de exclusieve rechten opeist. De internationale wetgeving in de farmacie is namelijk erbarmelijk slecht geregeld. Minister De Jonge verbleekte toen een journalist vroeg naar de omstreden beschikbaarheid van Roche-producten. Met Roche blijft hij liever dikke vrienden, want dit Zwitserse bedrijf heeft overal een vinger in de pap. Volksgezondheidsdelegaties uit de hele wereld staan dagelijks op de stoep om te bedelen om privileges. Centrafarm, Duphar, Johnson & Johnson, Novartis, Roche/Hoffmann, Solvay Incorporated en andere ‘vergunninghouders’, ze worden niet zonder reden de medicijnenmaffia genoemd.

Misschien richt de premier zich straks, aan de vooravond van de Kamerverkiezingen, tot ons, zoals Charles de Gaulle: ‘landgenoten, u kiest morgen tussen mij of de chaos’. Intussen behouden dienstkloppers-op-contractbasis, gestationeerd in het Boheemse woud (de aan ons toegewezen strategische verdedigingszone), hun waakzaamheid. Verbindingen testen en schuttersputjes graven, dat is hun taak. Controleren of vanuit de Gobi of vanaf een lanceerplaats bij Pyongyang een sinister scenario in werking treedt: een ultrageheime langeafstandsraket met dodelijke corona-cocktail, in westelijke richting. De fall-out zal boven onze hoofden neerdalen.

Generaals-met-notitieboekjes kijken toe. Zo’n ding doet er tien minuten over om in de noordrijnse laagvlakte te ontploffen. Wie niet wil luisteren naar manneke Kim Jong-un, die moet het dan maar voelen.

Schrijver: Ton Mantoua
31 mei. 2020


Geplaatst in de categorie: politiek

4,0 met 4 stemmen 85Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)