Inloggen
voeg je column toe

Columns

Wat media waarschijnlijk gaan noteren na verhoor van premier Rutte tijdens enquête gaswinning in Groningen

Deze week komt premier Rutte voor verhoor tijdens de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen.
Ik vermoed, dat de diverse media de volgende kwalificaties en teksten gaan noteren:

'Behendig, slim, woordenstromen in uptempo, excuses, geen actieve herinnering, vreselijk drama, arme Groningers, ongelooflijke pijn bij bewoners, is ook het Kabinet aan te rekenen, aan ministers overgelaten, de premier kan niet alles weten, zijn toch op de goede weg, misschien waren wij toch te bureaucratisch, nieuwe start maken, dit Kabinet wil zaak oplossen, politiek talent zonder visie, houdbaarheidsdatum, huizen moeten versterkt worden, Kabinet zet alles op alles, nee, ik vind dit nog steeds de leukste baan in Nederland, daar gaat de partij over, minister president is ook maar een mens, gladjes in de antwoorden, sprak vlotjes door de lastige vragen heen, vuurde zijn antwoorden als een mitrailleur op de vragenstellers af, vroeg begrip, ja, ja de politiek kan heus niet alles, de details waren voor anderen, en excuses, excuses en excuses vanuit al zijn vezels enz.

Schrijver: Lord Wanhoop
10 oktober 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.8 met 4 stemmen 227Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Lord Wanhoop
Datum:
13 oktober 2022
De eerste berichten in de media (journaal en 1 Vandaag) geven aan, dat het vertrouwen in het kabinet, ofwel de premier niet door het verhoor is hersteld. Resultaat: ongeveer nul komma nul. Ik voorspelde bepaalde woordgroepen of uitlatingen in de commentaren. In ieder geval sprak Rutte wel soms in termen als 'vreselijk', en 'zwarte bladzijde'. Maar veel wist hij niet 'te reconstrueren' en ondanks rapporten, media en partijgenoten in het Noorden, wist onze leider pas jaren later hoe groot de negatieve impact was op de Groningers. Of hij excuses heeft aangeboden, weet ik niet. Ik kon helaas niet het verhoor volgen op televisie. Maar ruimhartig fouten toegeven, zwarte bladzijde in geschiedenis van diverse kabinetten, vreselijk voor de Groningers, ja, dat zat er toch wel weer in vandaag. Als persoon geen kwade vent, onze non-visie ideoloog en neoliberaal, maar wat een berg ingrijpend mislukte of onafgewerkte dossiers hebben zijn kabinetten opgeleverd. Neen, dat is niet alleen de schuld van 1 persoon. Meer partijen hebben de afgelopen twaalf jaar wagonladingen boter op hun hoofd geladen. Maar ja, de achtereenvolgende Kabinetten dragen wel zijn naam.
Naam:
Jan R. Lønsing
Datum:
12 oktober 2022
Benieuwd...
Naam:
Lord Wanhoop
Datum:
10 oktober 2022
Dat kiezers massaal op Rutte stemden, is overigens al weer even geleden. Huidige peilingen geven een forse daling te zien. En het vertrouwen in de premier is ook tot een redelijk dieptepunt gedaald. Nee, ik kan het ook niet precies voorspellen hetgeen media gaan rapporteren. Maar als ik goed heb gelezen, en dat deed ik vaak, zijn er kwalificaties die vaak terugkomen als de excellentie zich ergens moest uitredden of verdedigen, of wanneer hem het vuur aan de schenen werd gelegd. Ook termen als 'knap en politiek behendig' vallen dan te lezen of te horen. Tja, dan kan ik best een potje voorspellen er tegenaan gooien hoe het verhoor bij de commissie zal gaan. Het tweede deel van Oosinga's commentaar kan ik wel delen. De laatste zin van dat stuk is wel een beetje een open deur. Ja, we zijn allemaal benieuwd. We zullen de media maar volgen. En zien of enkele van mijn taxaties hier en daar terugkomen. Het meest verdrietig lijkt mij, dat 'politieke behendigheid' en 'rap geformuleerde woordenstromen' de Groningers nog weinig heil hebben gebracht. De paradox is dat het vroegere 'massaal kiezen' voor de minister president nu gevolgd is door een enorme sliert aan mislukte of onafgemaakte dossiers. Maar dat is weer een heel ander verhaal.
Naam:
Otto Oosinga
Datum:
10 oktober 2022
Interessante column, Lord.
Nogal wat eigenschappen waarvan in jouw taxatie de media kond zullen doen, zijn geen slechte eigenschappen voor een premier.
Kennelijk hebben de Nederlandse kiezers dat voor een groot gedeelte ook gevonden: ze stemden massaal op de lijsttrekker van de VVD.
Ik kan nog niet voorspellen wat de media gaan schrijven, omdat ik nog niet weet wat de premier gaat zeggen.
Ik hoop op een grondige analyse van wat verkeerd ging: om te beginnen met de deal die destijds - door ik denk het kabinet Den Uyl - gemaakt is waardoor De Staat haar belangen verkwanselde ten gunste van het Groot Kapitaal.
Door de winstzucht van Shell en NAM zijn er grote winsten gemaakt die nu voor de helft bij de aandeelhouders terecht kwamen.
Deze bedrijven hadden geen enkel belang bij een zorgvuldige afhandeling van de aangerichte schade. In een lange reeks van jaren hebben ze de verantwoordelijke politici meegezogen in een slagveld van onmacht.
Nogal wat Groningers zijn daarvan de dupe geworden: ze zullen het voorlopig ook wel blijven omdat een simpele oplossing niet te bedenken, laat staan uit te voeren is.
Ik ben heel benieuwd wat Mark Rutte er (achteraf...) over te zeggen heeft en hoe de media ervan verslag gaan doen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)