Inloggen
voeg je column toe

Columns

Sigaren

Ik ben in het gelukkige bezit van een goudkleurige Zippo. Gekregen op mijn verjaardag van mijn kleinkind. Er zit een blikje aanstekerbenzine bij. Ongeveer één keer in de week moet ik hem bijvullen daar mijn sigarenconsumptie het gemiddelde gebruik ruim overstijgt. Het is werkelijk een genot om met de vlam een sigaar aan te steken. Een lichte benzinegeur verhoogt de pret.

Echter plotseling stokte het vuursteenwieltje. Het ging geen kant meer op. Het vuursteentje was op bleek achteraf. Dat is te vervangen als je het binnenwerk van de aansteker eruit schuift en een schroefje losdraait aan de onderkant. Aan het schroefje zit een lange veer die het daarboven gelegen steentje op zijn plaats houdt. Helaas had ik er geen reservevuursteentje bijgekregen zodat ik op zoek ging op ons alom geprezen internet. Dat ging probleemloos. Veel aanbiedingen in verschillende prijsklassen. Ik koos voor een fraai houdertje met 6 steentjes. Door aan een wieltje te draaien kan je de vuursteentjes er een voor een uit laten ontsnappen. Het vuursteentje is vervangen en jawel de Zippo brandt weer als voorheen.

Dit alles speelde zich een paar week geleden in Zweden af. Ik had de steentjes besteld via een Zweedse versie van Bol.com genaamd Fyndiq. Fyndiq heeft grote en kleine toeleveringsbedrijven die het product rechtstreeks naar je adres zenden.

Afgelopen week zat er een envelop in de brievenbus met 8 postzegels erop. Het zag er fleurig uit maar bevreemdde mij wel iets. In de envelop, u raadt het al, zaten de vuursteentjes. De postzegels bleken oude zegels te zijn uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. De waarde per zegel is 1,9 Zweedse kroon hetgeen overeenkomt met zo´n 15 eurocent. 8 X 15 = 1,2 euro. Dit klopt goed met de waarde die er tegenwoordig op een brief moet in Zweden. Die oude zegels houden blijkbaar hun waarde. Er zijn mensen (bedrijfjes) die sites afstruinen op zoek naar lieden die, uit een erfenis bijvoorbeeld, de oude postzegels vaak voor een schijntje aanbieden. Zo zijn ze een stuk goedkoper uit dan de huidige zegels te kopen. Je moet wel flink plakken en de boel eerst goed uitzoeken uiteraard maar het loont blijkbaar. Ik vond het wel een boeiend gegeven. U ziet ik ben gauw tevreden.

Een aantal jaren geleden heb ik ook op mijn verjaardag een humidor van diezelfde kleindochter gekregen. Een humidor is een fraaie houten kist met een glazen venster in het deksel. Er zit een flesje gedestilleerd water bij. Door in een reservoirtje af en toe water bij te voegen houd je je kostbare sigaren bij de gewenste luchtvochtigheid die af te lezen is op een metertje aan de buitenkant van de kist.

Nou dat was een hoop leerzame informatie zou ik denken.

Mijn kleindochter wenst dat ik nog even door rook hetgeen ik ook van plan ben te doen. Ik ben benieuwd wat ik volgend jaar krijg.

Schrijver: Ben Noorderling
16 juni 2023


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.0 met 2 stemmen 235



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Ben Noordeling
Datum:
17 juni 2023
Steios: U heeft volkomen gelijk. Ik geef mijn zonde grif toe. Af en toe heb ik wel een doosje sigaren waar de cederhoutjes zijn bijgevoegd en die gebruik ik dan ook. Maar ik moet eerlijk bekennen dat het gros van de sigaren die ik rook humidoronwaardig zijn. Het zou voor het cederhout een belediging zijn om ze daar mee aan te steken. Bij de gemiddelde kwaliteit van de sigaren die ik rook maak het niets uit waarmee je ze aansteekt. Vanaf nu moet ik iedere keer als ik de Zippo gebruik natuurlijk denken aan uw betoog. Ik hoop dat het genieten er niet negatief door wordt beïnvloed.
Naam:
A.Steios
Datum:
17 juni 2023
In mijn jeugd was het nogal ongepast om met een (benzine)aansteker je sigaar aan te steken. Dat was vloeken in de kerk. Je hoorde dat te doen met een lucifer, omdat de benzinedamp het heerlijke aroma van de sigaar zou verdrijven.
Vermijd dus kaarsen en benzineaanstekers die een bijgeur verspreiden die nefast is voor de rookervaring.
Misschien nog beter dan een lucifer is een cederhoutje.
Ik verwijs je naar de site www.hajenius.com
Naam:
Redactie
Datum:
17 juni 2023
Van harte gelukgewenst met je verjaardag, Ben.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)