Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een kwestie van talent

Er lijkt een soort debat gaande over talent. Er zijn zelfs wetenschappers die betwijfelen of talent wel bestaat. En talent is dan iets wat aangeboren is, in plaats van door opvoeding gestimuleerd. Anderen beweren weer dat talent wel degelijk bestaat (zie bijvoorbeeld de NRC van 14 juni 2008). Ik dacht dat het oude nature-nurture debat wel een beetje was afgerond (met een gelijkspel), maar blijkbaar woedt het hier nog volop.

Talent, als het bestaat, is in elk geval niet de enige voorspeller van succes. Je moet vooral ook hard werken. Veel uren maken. Het verschil tussen succesvolle schakers en middelmatige schakers zit vooral in het aantal uren dat ze aan schaken besteden. Gemiddeld twee uur per dag extra over een lange periode. En ook succesvolle muzikanten moeten dagelijks uren blijven oefenen.

Dat is ook wel herkenbaar. Iedereen kent wel de intelligente student of de getalenteerde voetballer die er toch niets van bakte, wegens gebrek aan motivatie. Wel talent, geen resultaten.

Eerlijk gezegd vind ik het wel bemoedigend. Als je iets gaat doen wat je leuk vindt, waarvoor je gepassioneerd bent, dan heb je altijd kans om er goed in te worden, als je maar stug volhoudt en er veel tijd aan besteedt. En omdat je iets leuk vindt, is het niet erg om daar veel tijd aan te besteden. (natuurlijk, natuurlijk er zijn grenzen, op je veertigste nog topvoetballer worden is wat veel gevraagd, maar trainer kan misschien weer wel, als voetbal je passie is.)

En natuurlijk zou het best eens zo kunnen zijn dat je iets leuk vindt, omdat het je iets gemakkelijker afgaat, omdat je er iets meer gevoel voor hebt. En dan maakt het niet uit of dat komt omdat het is aangeboren of dat je het met je opvoeding hebt meegekregen. Wat kan het je schelen of de kip er eerder was of het ei als je doet wat je leuk vindt?

Schrijver: Yvonne de Bruin, 19 juni 2008


Geplaatst in de categorie: natuur

1.2 met 8 stemmen 800Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Frank Fabian van keeren
Datum:
19 juni 2008
Email:
FrankDwars.org
Ik denk dat er zeker wel zoiets bestaat als talent. Mooi voorbeeld is Leo Beenhakker. Kon voor geen meter voetballen, maar heeft er talent voor het beste uit voetballers naar boven te halen.

Ik geloof overigens ook dat hard werken een must is voor succes.

Maar misschien vergeet je een belangrijke factor, Yvonne. Geluk, toeval.

In de sport bijvoorbeeld: een bal op de paal of net ernaast in het net. Een scheidsrechter die ernaast zit...

Of in de artistieke wereld net iemand tegen komen die het in je ziet zitten en je een kans wil geven. Er zijn zo veel talentvolle artiesten die onontdekt blijven. Maar ook zo veel prutsers die het wel maken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)