Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Executing manager

Als ik de bank binnen loop valt me de serene rust op.
Een aardige mevrouw achter de kas. Aan de andere kant van de ruimte twee mevrouwen waarvan een met een telefoon tegen het oor en de ander haar rok glad strijkend. Er is maar één klant voor me. Hij wil tweehonderd euro. In tientjes.
De aardige mevrouw achter de kas wijst op een bordje dat boven hem aan het plafond bungelt: "kas-transacties beneden euro.1000,- niet toegestaan"

Of meneer buiten wil gaan pinnen. Meneer legt uit dat hij dat wel wil maar dat de geldautomaat geen tientjes levert. Alleen vijftigjes en twintigjes.
De aardige mevrouw haalt verontschuldigend haar schouders op en prevelt iets over nieuw beleid en zo. Dat ze er ook niets aan kan doen. Haar lichaamstaal zegt dat ze er zelf zo langzamerhand ook niets meer van snapt.

De mevrouw in de andere ruimte die haar rok inmiddels volledig glad heeft gestreken komt nu naar voren. Zij heeft een oplossing: of meneer buiten even wil pinnen. Vervolgens mag hij dan, bij wijze van uitzondering, het geld aan de kas inwisselen voor tientjes...

Na dit blijspel voor twee dames en een heer ben ik aan de beurt. Ik leg de aardige mevrouw achter de kas uit dat ik zeshonderd eoro wil opnemen van mijn spaarrekening. Dat ik van mijn spaarrekening niet kan pinnen en het bedrag dus hier aan de kas wil opnemen. Ik voel mij als een jongetje dat voor een volle klas moet uitleggen waarom hij vieze briefjes schrijft aan een klasgenootje.
De aardige mevrouw achter de kas legt uit dat er 's middags geen kastransacties meer worden gedaan. Ze kijkt op haar horloge. "En het is nu middag", fluistert ze bijna.

Ik zucht eens. Protesteren heeft geen zin. De aardige mevrouw kan er niets aan doen. Haar collega's met de gladgestreken rok en de telefoon aan het oor ook niet. Zij weten zelf zo langzamerhand ook niet meer hoe ze de klanten moeten uitleggen dat zij niet meer welkom zijn in een bankgebouw. Dat zij veroordeeld zijn tot geldautomaten en internet waar je als klant je bankzaken altijd en overal, real time , on line, kunt regelen.
Daar kunnen die mensen achter de balie niets aan doen. Die zijn hulpvaardig genoeg... Nee, de klanten worden veroordeeld door die wandelende Armani-pakken aan de top met hun, in een driedaagse cursus aangeleerde glimlachjes. Na zo'n cursus heet je executing manager of iets dergelijks.

Afdelingchef heette dat vroeger, toen Nederlands nog de voertaal was in dit land. Ja, ik bedoel maar, dat je niet denkt dat een executing manager iemand is die het bevel voert over een vuurpeloton, hoewel hij daar, door de bank genomen, uitstekend geschikt voor zou zijn.
Die grappenmakers aan de top hebben geen weet van bejaarde mensen die doodsbang om beroofd te worden, hun tientje moeten pinnen.

Dit is dus het nieuwe beleid van de bank. De "executing-managers" aan de top zijn er klaar voor. Dat nieuwe beleid heeft ook al een naam: Management by fooling around...

Schrijver: paco, 25 oktober 2006


Geplaatst in de categorie: geld

3.7 met 18 stemmen 1.750Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)