Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Daar ben je nog te jong voor...?

Ook in klas 4 VMBO zijn de verkiezingen onderwerp van de dag. Leerlingen vragen nieuwsgierig wat ik ga stemmem. "Mijn moeder juist niet op CDA", "de mijne wel", "mijne vind ze allemaal eikels", "ik zou op SP stemmen", "nee joh, Bos is veel leuker". Ze kiezen wat af. Ook komt de vraag naar voren waarom zij niet mogen stemmen. 15-16 is toch een leeftijd waarop je best wel aan dat soort dingen mee kan doen?

Ergens ben ik het met ze eens, maar leg ze ook uit dat ze wat jong zijn om de inhoud van de programma's te snappen. Wat is bijvoorbeeld Euthenasie? Of hypotheekrenteaftrek? Als je een paar jaar ouder bent kan je beter een mening vormen. "Alsof iedereen een goede mening heeft" "Het leuke koppie, telt ook hoor meneer!" "Wilders is wel chill, die praat tenmiste normaal". Ik sus de discussie en laat de leerlingen weggaan voor de pauze. Wandelend over de gang denk ik na over de discussie van net. Ergens ben ik het met ze eens, ergens ook niet. Ik kom tot de conclusie dat het misschien wel goed is dat ze over politiek nog geen keuze hoeven te maken. Ze kunnen zich er straks vaak genoeg over opwinden. Vlak bij het kamertje van een collega zie ik een man van Jeugdzorg afscheid nemen van de betreffende collega. Samen met de collega loop ik richting docentenkamer, het is niet eerlijk zegt ze, wat voor keuze kinderen soms moeten maken. Ik vraag naar het probleem:

Daniël zijn moeder "wil hem niet meer in huis hebben". De achterliggende reden blijft vaag, maar het lijk erop dat zijn (adoptie)moeder andere dingen aan haar hoofd heeft. Daniël echter wil graag bij zijn moeder blijven maar is genoodzaakt als 13 jarig jongentje te kiezen uit twee opties. Of naar zijn familie (vader in dit geval) in Zuid Amerika, die hem graag verder wil opvoeden. Of in zijn eigen buurt in de crisisopvang. Aan Daniël de keus, hij is immers al 12 jaar geweest.

Op dat moment slaan bij mij de stoppen door. Allereerst de woede richting moeder. Dan mijn verdriet voor Daniël, die aangeeft geen keus kan maken, óf zijn vader óf zijn vertrouwde land/buurt/vrienden/school.

De rest van de dag ben ik somber en vraag me af waarom zo'n jongen zo'n keus voor zijn kiezen moet krijgen. Waarom ouders dit hun kinderen aandoen, steeds weer die voorbeelden waarin ouders vooral voor zichzelf kiezen. Waarom wordt een jongen van 12 deze keus gegeven, kunnen wij niet voor hem kiezen?

Kiezen tussen twee kwaden? "Vandaag is rood" wordt er gezongen, maar ik vraag me af welk vakje dat vandaag wordt?

Schrijver: Dannyw, 22 november 2006


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.2 met 4 stemmen 648



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)