Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Verbeterplan Eten en Drinken

“Bewoners van verpleeg-en verzorgingshuizen eten beter als ze voortaan weer ’s avonds een warme maaltijd nuttigen”.
Ik zweer het je; dit staaltje van grensoverschrijdend inzicht kun je vinden in “het Verbeterplan Eten en Drinken”. Dit plan werd in 2005 in het leven geroepen na alarmerende ondervoedingcijfers in verpleeg-en verzorgingshuizen.

In Amsterdam meldt een verpleeghuis onmiddellijk effect: “Met verbazing zagen wij dat de slechte eters ineens veel beter gingen eten. We zien hier dat mensen veel beter gaan eten sinds wij de warme avondmaaltijd hebben ingevoerd”(??)
Dus onder het mom van “mijn oude oom bezoeken’’, loop ik tegen dinnertime een verpleeghuis binnen waar ik direct geconfronteerd word met de aromatische geur van oude zeik en bejaarde ontlasting. Als ik niet beter zou weten zou je zweren dat ik in een filiaal van de Hema rondwandel.
Ergens in een gang zie ik een deur openstaan. Daarachter een kamertje met twee bedden. In één daarvan een man van een jaar of tachtig. ‘Moet je niet eten,’ vraag ik aan de man. ‘Volgens het Verbeterplan Eten en Drinken houd je daar de ondervoeding mee buiten de deur.’
‘Watte?’, vraagt de man. ‘Eten? Dat heb ik vanmiddag nog gedaan. Daarna moest ik naar bed voor mijn middagdutje maar ze zijn me nog niet komen ophalen. Ik kan niet lopen weet je wel. En ze hebben ook mijn luier nog niet gewisseld. Slechte urinewegen weetje wel.’
‘Dan zal ik wel even iemand waarschuwen,’ beloof ik en ik loop naar de eetzaal.

Daar aangekomen zie ik een aantal bejaarden rond een tafel zitten. Sommigen proberen zich door een kledder zuurkool heen te worstelen. Anderen zitten nog aan de soep. En dat zal voorlopig wel zo blijven want het schiet niet echt op als je met een stevig trillende hand een lepel soep naar je mond tracht te transporteren. Halverwege plenst een deel van de soep, in het gunstigste geval, weer in het bord. In het ongunstigste geval druipt het op de kleding; en zo te zien zijn er veel ongunstigste gevallen.

Weer anderen eten helemaal niet. Die kijken wezenloos naar een punt in de verte. God weet wat ze daar zien. Kan nooit veel slechter zijn dan de zuurkool met soep in de kantine van een verzorgingshuis dat nog niet is overgegaan op het “Verbeterplan Eten en Drinken”.

‘Moeten die mensen óók niet eten,’ vraag ik aan een verdwaalde verpleegster. ‘Volgens het verbeterplan Eten en Drinken schijnen daar veel goede resultaten mee geboekt te zijn.’
‘Te weinig personeel,’ zegt ze spijtig. ‘En op mantelzorg hoef je niet te rekenen. Veel te lastig.’ Wat is dat trouwens, dat eh..Verbeterplan Eten en Drinken?’
Ik kijk haar lang aan: ‘Dat is een plan, zeg ik. En daar zal het wel bij blijven. Net zoals het “Verbeterplan Schone Luiers”. O, by the way, beneden ligt er een man te verzuipen in zijn eigen urine.‘

Projectleider Henry Mostert en nog wat, van het voormalig instituut van zorg en welzijn noemt de aanpak van groot belang.: “als mensen niet goed eten zijn ze bevattelijk voor infecties en depressies. Mensen die ondervoed zijn hebben een mindere motoriek waardoor ze ten val kunnen komen. EN HET BELANGRIJKSTE IS DE KWALITEIT VAN LEVEN DIE ACHTERUIT GAAT ALS MENSEN TE WEINIG ETEN EN DRINKEN”.

Allemaal waar meneer Mostert maar dan moet je er Goddomme wel voor zorgen dat er voldoende personeel komt om dat plan uit te voeren.
Anders blijft het bij,alleen maar, een plan!!!


Zie ook: http://www.pacopainter.punt.nl

Schrijver: paco, 15 februari 2007


Geplaatst in de categorie: voedsel

2.8 met 8 stemmen 1.976Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
paco
Datum:
16 februari 2007
Email:
pacocritici.nl
Dank je Wilne, voor je mooie compliment
Naam:
Wilme
Datum:
16 februari 2007
Email:
haverkamp001planet.nl
Een mens wordt toch gillend gek als je een verhaal als dit leest. Waar zijn ze in Nederland toch mee bezig. Die directeur van dat verpleeg- en verzorgingshuis zal wel een salaris hebben van zo ongeveer € 420.698,93 op jaarbasis en dat verdient zo'n figuur natuurlijk ook omdat hij/zij al die mensen verpleegt en verzorgt die voor ons de welvaart, waar wij nu in leven, hebben gerealiseerd....

Of verpleegt en verzorgt hij/zij helemaal niemand?

Dat kun je je ook niet voorstellen als mensen in hun eigen urine liggen en, lekker sadistisch, de soep wel op tafel staat maar je met je bibberende hand dit niet naar binnen kan werken.

Wat is er mis in dit verhaal?

Maar Paco toen ik dit las zag ik nog niet dat jij het geschreven had. Al lezende herkende ik je fantastisch leuke hand van schrijven. Proficiat!!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)