Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Stof tot nadenken

Het schijnbaar door Hem ingefluisterde door mensenhanden geschreven heilige geschrift verteld weinig tot niets over de aardse voorgeschiedenis. Geen woord over de momenten dat onze planeet door kosmische grillen een levenloze planeet dreigde te worden. Geen woord over het moment dat de aarde vrijwel bedekt was met ijs, het maar een haartje scheelde en de bittere koude had gewonnen. Geen woord over die andere schepselen van Hem. De dinosaurus, welke in volledige harmonie de aarde miljoenen jaren bevolkten. Waren ze ook door hem geschapen, waarom moesten ze dan dood? Gestorven door de grillen van de kosmos? De laatste eeuwen is het de mens pas duidelijk geworden dat ze hebben bestaan en hoe prachtig ze wel niet waren.

Je zou toch denken dat Hij de mens, om het ook op schrift te laten stellen, de gehele voorgeschiedenis zou vertellen. Al is het maar om te verduidelijken waarom dat het zo moest gaan.

Wat wel vernoemd staat in het heilige geschrift is de ondergang van onze moeder aarde. Door vuur wel te verstaan. Niet zoals sommige menen te lezen door mens eigen falen, door bijvoorbeeld kernwapens, maar door het sterven van onze zon, over zo’n slordige drie en een half miljard jaren. Dan zal de zon bij zijn naderende einde zo zijn uitgezet dat de reeds kokende aarde er in wordt verzwolgen.

En dit roept wel enige vragen op.

De mensen die destijds het heilige geschrift schreven wisten kennelijk niets van de aardse voorgeschiedenis. Het is hen dus ook niet ingefluisterd, terwijl je dit wel zou verwachten van de schepper.
Wat ze wel wisten te vernoemen was het einde van de aarde. Zelfs dat het zou geschieden door vuur.

Met dit schrijven wil ik de gelovigen beslist niet voor het hoofd stoten, maar ze kunnen niet ontkennen dat dit stof tot nadenken geeft.

Hoe vaak is het heilige geschrift niet herschreven? Er wordt gesteld: uit onwetendheid niet goed begrepen en dus weer steeds aangepast aan de tand des tijd.

Mijn gevoel zegt me dat dit boek door vroege wetenschappers is geschreven. Konden zij destijds niet in het verleden kijken, vandaag de dag doen we niet anders.

Het onduidelijke van het heilige geschrift zit hem volgens mij hier in dat men destijds heel veel vragen kende over het leven, de zin ervan, zonder echte antwoorden.

Vertaald in een onbegrijpelijk boek.

Schrijver: Rudolf, 20 februari 2007


Geplaatst in de categorie: filosofie

5.0 met 18 stemmen 1.801Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jan-Wim
Datum:
26 februari 2007
Email:
Ik kan me helemaal vinden in de eerdere reactie, verder vind ik het voortreffelijk verwoord. Het zou zo maar kunnen. Het lijkt me zelfs veel waarschijnlijker.
Naam:
Datum:
21 februari 2007
Geloofsopvattingen komen voort uit het denken van mensen. We scheppen ons een beeld vanuit onze menselijke beperkingen. We maken maar een klein deel uit van al het zijnde. We proberen het te vatten in begrijpelijke beelden. Al eeuwen lang. Maar o wee als we die beelden als de absolute waarheid gaan verkondigen. Nog erger wordt het als we vanuit die 'waarheid' anderen beperkingen op gaan leggen.
Wat zou het mooi zijn als collectief het besef doordrong dat we allemaal, niemand en niets uitgezonderd, deel uitmaken van dat grote geheel en we er ons verantwoordelijk voor voelden het te koesteren tot ver in ons nageslacht.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)