Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Tirade tegen het kopiëren en citeren

Jonge vrienden! Deze week is mijn oog ergens op gevallen, waarover ik graag een vermanend woord tot jullie zou willen richten.
Luistert allen, want dit gaat iedere Rommeldammer ter harte!

Vandaag de dag is het bij eenvoudige lieden schering en inslag geworden om de woorden van vooraanstaande burgers naar eigen believen, te pas en te onpas, te citeren. Nu is er op zich niets op tegen om de verheven gedachten van weldenkende medeburgers te declameren of tijdens een diepzinnig gesprek uit de mouw te schudden.

De praktijken waarop ik de laatste weken ben gestuit, gaan echter te ver. Het is stuitend! Op veel internetforums worden regelmatig hele stukken tekst uit boeken overgeschreven om er anderen mee om de oren te slaan. Vaak neemt men niet eens de moeite om de naam van de oorspronkelijke auteur te vermelden, zodat bij de lezer de indruk wordt gewekt dat degene, die de tekst slechts heeft vermenigvuldigd, de geestelijke vader ervan is. Nu vraag ik u! Dient dit nog de vooruitgang, of is het enig doel daarvan het besmeuren van onze medeburgers, die wij als Rommeldammers met achting en respect dienen te behandelen?
Waar zijn de normen en waarden gebleven, die ons uit oeroude tijden zijn overgeleverd, en die wij hebben ontvangen om de Vooruitgang te dienen?

Het zinloos overkalken van andermans teksten is een stuitende bezigheid, die bij velen ingang heeft gevonden en zonder meer ten hemel schreit. Wie meent met geleende wijsheden indruk te kunnen maken op ongeletterden, komt nog eens van een koude kermis thuis! Dat ziet men zo vaak in de praktijk. Het lijkt me goed dat heren van stand op gepaste wijze ten strijde trekken tegen deze uitwassen, die op het internet gemeengoed zijn geworden.

Daarom roep ik jullie allen op om slechts de eigen gedachten te declameren, en niet door knip- en plakwerk de woorden van anderen naar medeburgers te werpen, zodat zij erdoor worden bevuild. Oorspronkelijkheid is een groot goed, zoals mijn goede vader zei. Laat daarom slechts de stem van jullie eigen gedachten klinken. Verras jullie stadgenoten op de uitingen van een gevoelig hart, dat zijn oor te luisteren legt bij wat zijn medeburgers beweegt! Met deze wens sluit ik wederom af.

Ik wens jullie allen een prettig weekend, dat door een eenvoudige doch voedzame maaltijd wordt opgeluisterd.

Aldus de heer O.B.B. te R.

Schrijver: Heer Bommel, 9 mei 2009


Geplaatst in de categorie: internet

3.8 met 5 stemmen 493Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
hertje
Datum:
21 oktober 2009
" "Oorspronkelijkheid is een groot goed," zoals mijn goede vader zei. Laat daarom slechts de stem van jullie eigen gedachten klinken."
Is het niet een beetje tegenstrijdig dat je hier zelf iemand (ook al is het je vader) citeert..?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)