Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

ZINLOZE DISCUSSIES

Sinds twee jaar woon ik nu in Frankrijk. Er gebeurt niet zo veel in een klein dorpje op het Franse platte land. Juist daardoor kunnen alledaagse gebeurtenissen aan waarde winnen.
Over dit soort zaken bericht ik maandelijks aan vrienden en kennissen in Nederland.
----------------------------


Als je gedurende wat langere tijd de hectiek van het altijd drukke Nederland achter je gelaten hebt, dan begint er na verloop van tijd toch iets te knagen.
Je vraagt je af of je wel genoeg op de hoogte blijft van het wereldgebeuren. Een beetje rust is natuurlijk prima, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je wereldvreemd gaat worden.
Om die reden heb ik vanmorgen maar weer eens een Franse krant gekocht.
Nou heb je bij ons in het dorp de keuze uit twee kranten. Beide zijn het streekkranten en het nieuws bestaat hoofdzakelijk uit de uitslagen van de plaatselijke voetbalclubs, stakingen en wie er dood, geboren of getrouwd is. Verder heb je nog een pagina met landelijk nieuws, en helemaal achterin, tussen de kruiswoordpuzzel en de dagelijkse strip, bevindt zich nog een kolom met wereldnieuws. Daarin las ik onder andere dat de nieuwe bussen en trams in Nederland hoger gemaakt worden, omdat de mensen steeds langer worden. Kijk, en dat laatste weten jullie waarschijnlijk weer niet.
Om toch een beetje op niveau te blijven met betrekking tot het wereldnieuws luister ik af en toe naar de Nederlandse radio. Wat je daar af en toe aan oeverloos geouwehoer tegen komt is werkelijk met geen pen te beschrijven.
Zo kwam ik laatst terecht in een discussie, waarbij men zich af vroeg of je bij hevige sneeuwval nou wel of niet parkeergeld moet betalen, omdat de parkeerwachters immers niet kunnen controleren of er wel een parkeerkaartje achter de voorruit ligt zonder dat ze van elke auto eerst de ruit moeten schoonmaken. Verschillende deskundigen en belanghebbenden kwamen bij deze discussie aan het woord, zonder dat iemand op het idee kwam om te zeggen, dat je gewoon moet betalen, omdat je niet betaalt voor de controle, maar voor het parkeren.
Wees blij, zou ik zeggen, dat je in zo’n geval geen boete krijgt, omdat je je parkeerkaartje niet duidelijk zichtbaar achter de voorruit hebt gelegd.
Nou kun je het natuurlijk niet eens zijn met het parkeerbeleid, maar in dat geval zal je toch ander middelen moeten aanwenden.
Hetzelfde geldt voor het kopen van een treinkaartje. Laatst hoorde ik iemand verontwaardigd zeggen, dat hij voor niets een treinkaartje had gekocht, omdat er helemaal geen controle was geweest. Het moet toch niet gekker worden.
Een andere discussie, die nu al een tijdje gaande is, gaat over de kersttoespraak van de koningin. Heeft ze nu wel of niet gelijk als ze vindt dat het toenemend gebruik van moderne media zoals Twitter, Hyves en Facebook een wezenlijk contact tussen mensen in de weg staat en bovendien het anonieme karakter daarvan mensen kan verleiden tot ongenuanceerde of ronduit kwetsende uitspraken. In haar kersttoespraak sprak de koningin haar angst uit, voor een “vertwittering” van de samenleving.
Prompt kwam er in de Nederlandse pers een discussie op gang of de Koningin nog wel van deze tijd is.
Hoewel de reacties van de liefhebbers van bovengenoemde media qua toon en taalgebruik het gelijk van de koningin al op ondubbelzinnige wijze aantoonde, vond ik, dat je daar niet helemaal op af mocht gaan. Het zijn immers niet altijd de slimste mensen die met ingezonden brieven reageren. Om die reden heb ik even de introductiepagina van Twitter opgezocht, dat zijn immers, zo redeneerde ik, de mensen, die uit idealisme en een streven naar een meer communicatieve samenleving zo'n medium hebben opgestart. Op de betreffende pagina kun je een filmpje bekijken, waarin je o.a. het volgende te horen krijgt:
Via de telefoon of e-mail zul je je vrienden niet zo snel vertellen wat je aan het doen bent.
Dankzij Twitter kun je ze nu laten weten dat je gras aan het maaien, eten aan het koken of koffie aan het drinken bent........
Naar mijn mening zegt dit wel genoeg, en is verdere discussie overbodig.
Geef mij die Franse streekkrant dan maar, dat gaat tenminste nog ergens over.

Schrijver: frans brugman, 5 februari 2010


Geplaatst in de categorie: woonoord

3.0 met 2 stemmen 751Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)