Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

De Open Kring vierde vast Koninginnedag, nu jullie nog!

Ja mensen, wij hebben vanmorgen al Koninginnedag gevierd!
Ondanks de sombere herinneringen aan 30 april 2009 geven wij ons niet gewonnen. Zoals elk jaar vierden wij ook nu op heel eigen wijze Koninginnedag. De Open Kring houdt alleen op woensdagochtend haar wekelijkse bijeenkomsten, vandaar onze noodgedwongen vroege viering. De leiding had zich in feestelijk oranje uitgedost en ons lokaal was gezellig versierd met oranje vlaggetjes. Zelfs de traktatie zag er vorstelijk uit: oranje cakejes, met suikerwerk in de nationale driekleur er bovenop! 24 bezoekers woonden het feest bij en hadden het goed naar hun zin.
Er werden vele liedjes gezongen en er werd mooi gitaarspel ten gehore gebracht. Tussendoor las ik wat voor uit diverse boeken aangaande het Nederlandse Vorstenhuis.
Jaren geleden had ik eens in een tweede handszaak voor een dubbeltje de bundel:”Gedichten” gekocht van Elias Anne Borger, met een interessante verzameling van zijn gedichten erin, o. a. het aangrijpende: “Aan den Rijn”.
Laat ik in datzelfde bundeltje toch een gedicht gevonden hebben uit februari 1817, met de veelzeggende titel:"Op de bevalling der Prinses van Oranje"! Hoogst interessant, dacht ik, toen ik plots ontdekte dat het hier ging om Prinses Anna Paulowna en Prins Willem II ! Blijkbaar verbleven die toen in Brussel, want er stond ook te lezen dat deze “Paulowna (droeg) "met bange smart de Hoop van Neêrland onder 't hart, en drukt nu aan haar vrome borst der Belgen Troost. Vorstin! Die Vorst behoort aan ons: wie heeft hij nader?" enz. ,enz. Mooie oude taal van bijna tweehonderd jaar geleden. Blijkbaar beleefde men toen ook al woelige tijden! Ja, al lezend komt men nog eens iets te weten hé?
Nog zo 'n geestig boekje, tikte ik ook enige jaren geleden voor een euro op de kop tijdens een vrijmarkt op Koninginnedag. Dat boekwerkje heet: "Kinderen schrijven de Koningin". Een groot aantal van deze brieven aan H. M. Koningin Juliana werden destijds verzameld en ingeleid door Mr. J. Van der Hoeven, de particulier secretaris van H. M. de Koningin en uitgegeven in 1965 door de N. V. De Arbeiderspers. Een heel leuk initiatief, het resultaat ontroert en laat de hedendaagse mensen ook nog lachen.
Ik las dus ook uit dit boekje enige fragmenten voor en vroeg me ondertussen af wat er later van deze kinderen geworden was. Zij schreven allemaal recht uit hun hart, hadden soms wensen en dromen, gaven blijk van sympathie voor het Vorstenhuis en vroegen soms om een gunst. Ik denk dat Juliaantje vaak geglimlacht heeft tijdens het lezen van deze hartverwarmende brieven en dat zij vast ook wel eens in stilte een traantje weggepinkt heeft tijdens het lezen!
Ik kreeg zelf namelijk ook een krop in mijn keel toen ik de brief las van Harmtje B. (10 jaar)uit Lemmer(Friesland). Die had het destijds thuis zodanig arm, dat hij uit puur medelijden met zijn ouders en overige familieleden in het geheim de Koningin om hulp vroeg!. Wat een moedig kereltje en wat een gouden hart had dat ventje maar! Hij had zelfs medelijden met de Koningin, want schreef hij: "Ik vind het ontzettend erg U dit allemaal te schrijven, omdat uw moeder zelf ook al overleden is. Wat voor U allen ook al verdrietig is. Maar het is voor U en de prins mooi dat u nog vier lieve prinsessen heeft". Het manneke was toen jongsoldaat bij het Leger des Heil. Benieuwd of hij later predikant geworden is. Ik legde ook de link met vele hedendaagse “Harmpjes”. Deze brief heb ik echter vanochtend niet voorgelezen aan onze bezoekers, wij vierden immers feest, dus hield ik het bij de luchtige briefjes. Daarvan wil ik u ook laten meegenieten, want Arnold uit Driebergen was destijds wel een beetje nieuwsgierig. Hij wou namelijk weten of de koningin veel taartjes op had toen de prinses(Margriet)jarig was en of H. M. wel eens boos was op de prinses en de prins! Grappig hé?
Zouden hedendaagse kinderen ook wel eens brieven schrijven aan H. M. Koningin Beatrix, vroeg ik me af of mailen die tegenwoordig naar de Koningin? Wie weet?
Geen tijd om lang na te denken, want men zong al: "Waar eens 't gekrijs der meeuwen", het Zeeuwse Volkslied. Ik zong nog even lekker mee en toen was het al etenstijd! De belegde broodjes en “Oranje”-Koninginnevla liet men zich goed smaken en daarmee werd onze viering besloten. Benieuwd hoe u aanstaande vrijdag Koninginnedag viert!


Zie ook: http://laurinevdpitte.spaces.live.com

Schrijver: Laurine Vandepitte, 30 april 2010


Geplaatst in de categorie: koningshuis

3.0 met 1 stemmen 171Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)