Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Goudse waterdag

Het was vandaag een warme zaterdag, een mooie zaterdag met veel vertier, overal in Gouda was wel iets te doen aangaande schepen en vissers, kunst en cultuur.
Ik hou van Gouda, het is geen Amsterdam of Utrecht, maar het heeft toch zijn innemende charme, zijn onverwachtse, grootse kanten. Er speelde vanochtend een jeugdorkest op de Sint Jansbrug, een uur lang in de hete zon, petje af hoor, dubbel en dwars verdiend, want ze speelden formidabel en met spontane, gedreven inzet. De dirigente in bloemetjesjurk was zoals altijd vol vuur en betrokkenheid. Violen weerklonken door het azuur als meeuwen door het luchtruim, cello's deinden mee als zeilschepen op de oceaan, trommels dreunden met hun krachten de Oosthaven open, de chakra's van omstanders open, dwarsfluiten lieten met hun hoge tonen onze harten opbloeien.
Soms moest er gestopt worden, omdat toneelspelers in tourboten ook de aandacht wensten. Ik zag kramen met vreemdsoortige hoeden, exclusieve sieraden, mooi geschakeerde bloemen, bijzondere schilderijen, frivole vrouwenkleren.
Er waren vier topclownen in de weer, een zat in een badkuip, hij maakte contact met mij, ik deed ook mal en toen kwam hij achter mij aan rennen, terwijl ik hard wegfietste.
Een visvrouwenkoor stond te zingen voor een café, sorry, maar echt lelijke manwijven.
In de haven rond de molen De Roode Leeuw was het feest het mooiste, dus daar streek ik neer. Er werd luxe bier verkocht door brouwerij De Molen, voor 1 euro kon je een glas proeven, wat ik niet deed, want hitte en bier werkt extra sterk. Voor de molenwinkel werden biologische pannenkoeken gemaakt en verkocht, een kloeke jongeman maakte het deeg, echt een horecatijger! Hij bakte ook de pannenkoeken met professionele charme! Een Jamie Oliver de tweede!
Verder werden de vegetarische pannenkoeken gebakken door een mysterieuze, aantrekkelijke, maar nogal bazige, dominante, grillige planteneetster uit noodzaak, vanwege haar karige inkomen.
Borstentoestand: twee erwten op een plank, maar toch weergaloos onweerstaanbaar! Dat heb ik eerder beweerd, het gaat om de erotische inhoud, niet het betekenisloze volume! Dat geldt voor penissen net zo goed. Erotiek, over en sluiten.
Enfin, er was een prachtig toneelstuk op een boot door werkelijk studentikoze topacteurs, over een schip dat eeuwen geleden door Gouda voerde, dat veel belasting moest betalen, met een oma aan boord die de jenever liefhad, een jongeman die absoluut voortreffelijk voor bootshond speelde, een boze schipper, omdat zijn dochter naar de kermis werd ontvoerd, maar de slimme troubadour wist haar te versieren. Eind goed, al goed.
Er konden springtouwen gemaakt worden bij mensen uit het Zuiderzeemuseum. Er was verse paling, een smid toonde zijn kunsten, een houtbewerker met vals gebit eveneens. Voor 5 euro kon je in een plastic bal op het water dansen, volwassenen 20 euro. Er stonden twee motors te koop, een voor 500 euro, de ander voor 600 euro, een gele. Ik had een leuk gesprek met een meneer van pakweg vijftig uit Schoonhoven, dat was bij de pannekoekentent. Hij kwam naar Gouda om meer cultuur te beleven. Ik vond hem buitengewoon intelligent, had best moeite om met hem op niveau te blijven. Hij zat in een rolstoel, ik in een psychische rolstoel, dus dat verbroedert. We waren beiden gecharmeerd door de pannenkoekenbakster van 36 jaar, maar we wisten ook allebei dat zij niet voor ons deugde, te zelfingenomen. Misschien hadden we het mis, maar onze intuïtie zei ons dat we maar beter de vrijheid konden behouden, valse boosheid hadden we genoeg ervaren, seks om de seks is allang uit ons vocabulaire geschrapt, in ware liefde geloofden we niet meer, ware godsdienst incluis.
De molen werd bezichtigd voor anderhalve euro, mijn aparte gesprekspartner bedacht een wachtwoord: molenkattesoep! Dat vond hij middeleeuws verantwoord en het was ook zeer gevat. Ik zwaaide nog een keer naar hem en ik vraag me toch af hoe hij zich vanavond voelt in zijn woning te Schoonhoven, zal hij dromen van de pannenkoekenbakster? Dromen van het mooie toneelstuk? Dromen van de paling die hij gekocht heeft? Dromen van een serieuze relatie met de pannenkoekenbakster? Dromen van haar, omdat hij wel weet dat het bij dromen blijft?
Vriend, dat is maar beter zo, eerlijk gezegd doe ik niet anders en kunnen we beter de Goudse waterdag als een waarlijk feest in onze herinnering bewaren, zonder dramatisch gedoe.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 juni 2010


Geplaatst in de categorie: feest

4.0 met 1 stemmen 441Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)