Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Realiteit bedriegt

Vanuit de biografie over de Deense sprookjesverteller Hans Christiaan Andersen weet ik dat hij een zeer eenzaam mens is geweest, veelal op reis of beter gezegd op de vlucht voor kritiek van jaloerse dandy's, die hem op allerlei manieren wensten zwart te maken. Zo waren sommige sprookjes niet echt geschikt voor kinderen, want veel te wreed.

Zijn moeder was een publieke vrouw en hij groeide op in diepe armoede, maar zoals dat vaker gaat in sprookjes, via het lot kwam hij uiteindelijk in de rijkere kringen tot het hofleven aan toe. Zijn liefdesleven was een ramp, al die afwijzingen staafden zijn vluchtgedrag, gefinancierd door zijn rijke weldoeners en zijn stijgende, internationale roem. Hij logeerde o.a. bij Charles Dickens in Londen, wat nogal stroef verliep. Toch hadden beiden groot respect voor elkaar.

Hij werd door boze tongen beticht van homoseksualiteit en zelfs pedofiel gedrag.
Geheel onterecht, maar daar heb je het alweer, de onuitroeibare jaloezie van de negatieve meute. Hij kon nu eenmaal heel goed met kinderen omgaan, omdat hij het innerlijk kind in zichzelf niet verstikt had, zoals de meeste scheefgegroeide 'volwassenen'.

Zijn sprookjes zijn veelal autobiografisch, kun je je voorstellen hoe eenzaam die man geweest moet zijn! Door velen in zijn eigen land verguisd, terwijl hij zo'n zwaar traumatisch verleden meezeulde, met zijn schrijfwerk de allerbeste bedoelingen had. Dat hij een sterk vrouwelijke man is geweest, dat is wel duidelijk, dat was in zijn tijd natuurlijk nog meer taboe dan vandaag de dag, is dat trouwens nog taboe vandaag de dag? Nou, ik denk in bepaalde laaggeschoolde, autodidactisch onontwikkelde kringen absoluut. Daar heerst nog steeds de primitieve wet van vaste omlijningen omtrent wat een man en wat een vrouw zou moeten zijn. Een vorm van predestinatie. Dat geeft hen het schijnbare gevoel van veiligheid, terwijl het zo knechtend en inperkend is, een dwangbuistheorie.
Die gedachtengang onderdrukt in feite beide seksen, zonder dat de daders zich daar van bewust zijn. Wie werkelijk zichzelf wil leren kennen, zal zich moeten ontdoen van alle opgedrongen opvattingen/indoctrinaties, die zal zichzelf helemaal moeten ontledigen om vervolgens tot radicale inkeer te komen, diep in zichzelf te keren, dan zien wat er gebeurt en zonder vooroordelen ontdekken welke waarheden op de bodem van iedere ziel liggen te sluimeren om wakker te willen worden.
Het mannelijke en het vrouwelijke zit in ieder afzonderlijk mens, het is niet buiten de mens, wat de meeste blindgangers denken, het zit diep in ons, ieder mens behoort eerst vrede te sluiten met deze natuurlijke tegenpolen, die geen tegenpolen zijn, maar juist ware vrienden, die elkaar steunen door dik en dun. Dat is de enige manier om de oorlog tussen de beide seksen te keren.
Daarom ook kun je achteraf als moderne geleerde zien hoe wreed de schrijver Andersen is bejegend door onwetenden, het niet-weten van dergelijke diepte-psychologische zaken leidde tot valse beschuldigingen van met name prototype macho's met een teveel aan testosteron en een hapering om daar iets zinvols mee te doen. Wat gemeen en liefdeloos waren zij tegen een zo geëmotioneerde sprookjesschrijver, die vele kinderzielen en volwassenzielen heeft verrijkt met zijn prachtig beeldende inbeeldende toververhalen.

Gelukkig is zijn roem nu algeheel erkend en behoort hij tot de groten op het gebied van sprookjes en dat mag je werelds gezien wat ondergeschikt vinden, maar ik weet uit eigen bronnen dat sprookjes de aanzet vormen tot een diepzinnig en artistiek leven, dus uiterst belangrijk zijn en geen bijkomstige malligheid, zoals deze al te gespannen prestatiemaatschappij de ware vruchten sowieso niet verdraagt vanwege een zwakke maag of zelfs inslikproblemen.

Naarmate de huidige mensen aanwezig op onze aardbol steeds meer ontwikkeld raken, via scholing, eigen studie, televisie-informatie/internet-informatie, specialistische boeken en lezingen/cursussen, ben ik bang dat de realiteitsverdraaiingen ook gaan toenemen, zoals je witte en zwarte magie hebt, zo denk ik dat velen hun vergaarde kennis gaan gebruiken om de anderen om de tuin te leiden, op het verkeerde been te zetten, in het ootje gaan nemen, een rad voor het oog draaien, in de maling nemen, de ander voor gek verslijten, de ander slim en sluw misleiden, zodat het ingebakken egoïsme nog meer treden de hoogmoedige ladder opgaat, de ander beduvelt, de ander leegzuigt, de ander grof misbruikt voor goddeloos, kortzichtig 'ikke ikke ikke, en de rest kan stikke'.

Wees dus alert, lieve mensen, kijk extra goed wie je voor je hebt, niet vanuit een humeur vergallende argwaan, maar puur omdat de massa in een ongekende stroomversnelling is qua kennisoverdracht en tja, ik kan er niets aan doen, maar ik geloof nu eenmaal niet dat het merendeel op deze planeet de aangeleverde kennis ten goede zal gebruiken. Misschien onderschat ik het merendeel, maar ik vermoed dat ze het niet bewust kunnen verwerken, er dus een negatieve draai aan geven, zonder pessimistisch te willen zijn, we lopen echt te hard van stapel, dit gaat ons opbreken, er zijn teveel die ons niet kunnen bijbenen, deze tweespalt gaat vroeg of laat escaleren of het kabbelt langzaam weg, laten we dat maar hopen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 augustus 2010


Geplaatst in de categorie: wereld

4.8 met 4 stemmen 355Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)