Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

moderne technologie

Een nieuw tv-toestel, state-of-the-art, snaarstrak beeld, aansluiting op koffiezetapparaat voorbereid enz.
Nu het geluid eventjes wat harder of zachter zetten, en dan begint de pret.....

Een balk van een halve meter dik verschijnt onder in beeld over de volle breedte van het toestel als een visuele weergave van het geluidsvolume. P’don? De ondertiteling is weggevallen, bij voetbal staat het halve team buitenspel en meer van dat soort geintjes, terwijl ik alleen maar het geluid wat wilde bijstellen. Toegegeven, de kwaliteit van het randje beeld dat nog overblijft, is snaarstrak en je weet dat na een minuut de balk automatisch weer zal verdwijnen. Wham Bam, Thank You Ma’am!!

De balk geeft ook nog in getal het volume weer. Het staat op 12, maar had net zo goed op 12.000 mogen staan. Ik heb toch geen idee hoe hard de televisie kan staan en ben ook niet van plan om dat uit te zoeken. Bovendien stam ik nog uit een tijd, dat je het geluid uitsluitend beoordeelde met je oren; die twee remkleppen, ooit door Mams gemonteerd aan de zijkanten van je hoofd. Sterker nog, geluid kon je toen zelfs waarnemen met je ogen dicht. Ol’ habits die hard, en ik begin me nu echt een fossiel te voelen. Nog even en u mag beginnen met de opgraving.

Het bijstellen van het geluid op je televisie is dus een complete wetenschap geworden. Misschien moet ik er een certificaat voor gaan halen. Het wachten is nu op een Jap, die zorgt dat mijn tv-toestel mij een sms stuurt met daarin de stand van het geluid. De techniek is er helemaal klaar voor, ik zit er zelf niet echt op te wachten, maar ik geef die Jap twee jaar de tijd om mij gelijk te geven. Dat moet lukken.

Vroeger zou zo’n voorziening vallen in de categorie “gebakken lucht”. Vroeger kon je ook zeggen “Laat maar, dat hoef ik er niet bij te hebben”. En daarin onderscheidt zich deze moderne tijd. Je krijgt het, tegen wil en dank en je betaalt er ook nog flink voor, want dat is weer zo goed voor de economie. Je troost jezelf maar met de gedachte, dat je in elk geval niet meer achterloopt. Dat je nog steeds van deze tijd bent. Dat je niet meer ongelukkig hoeft te zijn, ook al gaf dat oude toestel een kwalitatief even mooi beeld. En verder zwijgen we heel hard over het feit, dat de programmering op een nieuwe televisie net zo beroerd is als op een oude, want dat aspect heeft de moderne technologie dus nog steeds niet opgepikt.

Nu zit ik dan voldaan op de bank met een snaarstrakke plaat aan de wand. Maar nog voordat ik diep onder de indruk ben geraakt van de kwaliteit van het beeld, zijn de luiken alweer gezakt. Er is dus nog heel veel werk aan de winkel voor die Jap, die mij over twee jaar ongetwijfeld weer komt vertellen dat ik toch echt achterloop.

Schrijver: Max R. Hubeek, 21 augustus 2010


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.6 met 16 stemmen 1.323Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
J. de Groot
Datum:
23 augustus 2010
Email:
joke190411telfort.nl
Toevoeging:
Design = mooi maken
vroeger zei men
we doen er een strik om
nu zijn we gestrikt door Design.
Naam:
J.de Groot
Datum:
22 augustus 2010
Email:
joke190411telfort.nl
LED's
3-D
100-hertz
en HDMI....
Ik weet niet wat ik hoor en zie,
bedieningsboek, ik geef het op,
waar zit toch die aan/uit knop.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)