Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Kerst in aantocht

In mijn woonplaats hangen in de winkelstraten overal groene slingers in de vorm van kristallampen, die vrolijk boven de kooplustigen hangen. Het heeft zoiets braafs, zo oppervlakkig opportunistisch, zo zoet als warme stroopwafels en rode port. Ik heb de mannen gezien, die het populair gedoe hebben opgehangen, nou, het waren ruwe snuiters, die niets van Kerst verstaan en alles van jezelf Lazarus zuipen aan het einde van een vervelende, bijna zinloze werkdag. Bovendien stonden ze irritant in de weg.

In de winkels puilt het uit van de kerstnonsense, de kerstprullaria, hoe gekker hoe mooier en ook duurder, het ergste is nog dat vele brave dwazen die zooi nog aanschaffen ook. Zelfs in de tweedehands winkels wordt die achterlijke rotzooi nog volop verkocht. Ik walg van de woonhuizen, die hun ramen als etalages uitstallen vol kitscherige plastic en papieren heiligdommen, alsof Jezus er zelf in neerdaalt, flikkerende kleurlampjes en nepkerstbomen vol nepsterren en nepengeltjes. Voor sommigen schijnt het een serieuze burgerplicht te zijn of een oproep van God zelf, maar lelijk dat ze zijn, die simpele zielen!

Ik weet ook wel dat er niet aan de Kerstdagen valt te ontkomen, je moet lekker eten en beschaafd dronken worden, het liefst naar een Kerstmis gaan, maar zonder dat kan het ook, als je maar voldoende versiersels en vertier in huis haalt, de juiste stemming weet te vinden. Als je pertinent niet meedoet aan die gekte, ben je meer dan een spelbreker, bijna een landverrader. Het is een uitwas van de welvaart en dus een must voor velen, maar niet voor mij.

Ik ben een rebel wat de Kerst, de kerstillusie betreft, ik doe er zo weinig mogelijk aan, dat is een sport, ik vermijd alle kerstuitzendingen op de televisie, alle kerstartikelen en alle kerstkerkdiensten. Ik wil er zo weinig mogelijk van ervaren, omdat het veelal allemaal kitsch is en ongeloofwaardig, liever bid ik rechtstreeks tot Christus.

Als een naakt mens.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 december 2010


Geplaatst in de categorie: kerstmis

3.1 met 10 stemmen 363Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)