Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Een tijd van helen

Het roer moet om. Terug naar de natuur. We hebben al te veel water door onze wc's gespoeld. Teveel van de aarde geroofd en kapotgemaakt. En dat niet alleen. We hebben onze ware zelf ervoor opgeofferd. We zijn armoedig geworden naarmate we meer materiële rijkdom zijn gaan bezitten. Bezitten, dat is de sleutel tot deze verwoesting. Alsof wij de aarde bezitten en alles mogen doen wat we willen om maar meer welvaart te verkrijgen. In mijn ogen is dit armoedige welvaart. Wanneer geven we ook eens wat terug aan de aarde, danken wij haar voor alles wat ze ons geeft om van te leven, koesteren wij haar kostbare geschenken, vol verwondering en vreugde? Gaan wij weer leven met het kind in ons, dat vrij is en creatief? Laten we terug gaan naar onze ware natuur, de bron waaruit ons leven ontstaat elk moment, hier en nu. Laten we stil gaan staan bij wat ons hart werkelijk nodig heeft en niet wat onze maatschappij of ouders ons willen opleggen. Eerst oprecht luisteren naar onszelf. Dwars door onze angsten heen. Toestaan wat we zelf ten diepste nodig hebben. Heling, genezing van oude wonden die ons leven zolang uit balans hebben gehaald, die roofbouw op ons hebben gepleegd. Een tijd van helen is de eerste stap op weg naar ons geluk. Dat van onszelf en dat van de aarde.

Ik denk aan een eetbare stad waarin kinderen samen leren zaaien en verzorgen van planten en kunnen zien hoe onze groente groeit. Een stad vol vruchtbaarheid dat ons weer doet aarden en laat verbinden met onze natuur. Ze doen dit zelfs midden in de meest criminele wijken van New York en het is gebleken dat de criminaliteit erdoor afgenomen is.

Wat is mooier dan een eetbaar paradijs te maken van onze eigen leefomgeving? Laten we ons omringen door appel-, peren-, kersen- en pruimenbomen, druiven-, frambozen-,bramen- en bessenstruiken en onze eigen kruiden laten groeien naast de tomaten, de sla, de overvloedige courgetteplanten en bonen in alle soorten. Om maar een beginnetje te maken. Weet je dat er op de wereld meer dan 600 soorten tomaten bestaan? Als het aan het landbouwbeleid ligt, vanuit de overheden aangestuurd, dan hebben we straks nog maar vijf tot tien soorten die legaal verbouwd mogen worden. De diversiteit gaat zo verloren. Het is net zo zonde als het uitsterven van bepaalde diersoorten en waar gaat dit uiteindelijk naartoe?

Laten we weer leren houden van aarde, samenwerken met haar, haar geven wat ze nodig heeft, echt nodig heeft. Bescherming, verzorging, liefde en dankbaarheid. Het is een wisselwerking. Wij zijn verbonden met de aarde, wij zijn geen bezit, dat willen we ook niet, zo is de aarde ook geen bezit, dat wil zij ook niet. Waar we leven in liefde, daar is overvloed, vrijheid, creativiteit, vreugde. En om dit in je dagelijks leven terug te brengen, dat is mogelijk. Alle kennis en technieken daarvoor zijn voor ons beschikbaar.

Een tijd van helen is de eerste stap op weg naar ons geluk. Dat van onszelf en dat van de aarde.

Schrijver: Mirjam Bruijn, 28 december 2010


Geplaatst in de categorie: natuur

2.0 met 8 stemmen 232Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)