Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Mea maxima culpa!

Tijdens mijn anderhalfjarig verblijf in het benedictijnse klooster te Egmond-Binnen moest ik ook meedoen aan de ritus van het schuld bekennen. Dan sloeg ik mezelf met de rechterhand op het hart en zei ik: 'Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa! Door mijn schuld, door mijn schuld, door mijn grote schuld!'.

Gek genoeg maak ik dat gebaar nog steeds wanneer ik me schuldig voel over mijn botte en gemene gedrag. Vooral als ik er een hoogst geliefde mee gekwetst heb, wat ik nooit zo bedoeld heb, maar in mijn onvolmaaktheid doe ik wel eens slechte handelingen, uitspraken of gebaren.
Blijkbaar ben ik geen volmaakte godheid, noch leermeester of goeroe, maar een feilbaar mens met rare tentakels en bizarre uitingen, blijkbaar kom ik kwetsend over, terwijl ik dat helemaal niet wil, maar is er iets volkomen kapot in mijn communicatiesysteem, waar ik anderen onbedoeld door laat lijden, waar ik heel veel pijn om heb, want liever doe ik mezelf kwaad dan een ander in enig opzicht te pijnigen.
Ik ken de klappen van de zweep zelfhaat maar al te goed, dat slaat weer al te zeer naar mezelf door, ik zoek naar het gouden evenwicht, net als de meesten, om noch de ander en noch jezelf te kwetsen.
In wezen willen we allemaal het liefste eindeloos liefhebben, maar de meesten van ons zijn daarin gehandicapt of geschaad. We kunnen maar beter dankbaar zijn met wat we fragmentarisch en sporadisch in onze schoot geworpen krijgen door de hemelse genade.

Dat ik niet louter een engel ben, besef ik en weet ik uit ervaring met andere mensen en dan met name met de meest geliefden. Als God volmaakt is, dan ben ik een onvolmaakte God. Ik wil zo graag mijn allerliefste zodanig beminnen, dat ze niet gekwetst of gepijnigd raakt door mij, je bent nooit te oud om dat te leren, transformeer mijn valse trekken, nadat mijn hart weer geheeld is, ruim al die onzinnige rotzooi in mij op, verbrand het, begraaf het, want ik wil zo graag geheel en al liefdevol liefdevol zijn!

Ik hou van je met heel mijn ziel, geest en lichaam!
Ik ben helemaal van jou!
Voor mijn negatieve rottigheden ga ik met mijn lichaam, mijn geest en ziel vrijwillig in de brandstapel liggen, sla ik eeuwig schuldbewust op mijn stupide borst en krijs het uit:
'Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa!'

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 januari 2011


Geplaatst in de categorie: spijt

3.8 met 10 stemmen 269Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)