Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Hoera! Gedichtendag 2011!

Ik zat gisteravond al niet goed in mijn vel, voorvoelde de ellende van deze dag, die men heeft gedoopt tot nationale en wie weet wel internationale gedichtendag.
In België doen ze er ook aan mee, weet ik, verder misschien, maar het is volgens mij vooral een Nederlandstalige vondst om de poëzie één keer per jaar extra in het zonnetje te zetten.
Ik was gisteravond al kortaf, bitch-achtig, snel prikkelbaar, stuurs en agressief. Niet in staat tot zelfreflectie vanwege teveel afwijzingen en contactgestoorde realiteiten. En dan hangt er vandaag ook nog die afwijzing van het stadsdichterschap als een Damocleszwaard boven mijn op amoureus gebied al zo getergde narrenverschijning.
Het is de terechte depressie, die me vanavond en vannacht doet terugtrekken in mijn woonpaleis, ik wil de uitslag helemaal niet weten, ben niet populair genoeg, alsof ik dat niet weet, mijn ex-uitgever zei me ooit dat ik alleen voor een beperkt, elitair publiek verstaanbaar en aanbiddelijk ben.
Volgens anderen kan ik die taak helemaal niet aan, kom ik om in de verplichtingen en het schijnheilig aardig doen tegen gewichtige personen. Het zou me sowieso teveel stress opleveren en daar is niemand bij gebaat en zo is het eigenlijks ook wel, laat ik wel zijn, het was een aardig grapje en dan met dat geniale pseudoniem, de jury zou er toch intrappen, maar nee hoor, het staat nu eenmaal in de sterren geschreven, dat ik nooit en te nimmer consessies doe aan de brave burgerlijkheid, de gevestigde orde en de schijnheilige cultuur.
Mocht ik het wel worden, dan weiger ik voor de eer, zeg dat het allemaal op een grote vergissing berust, dat het lariekoek is en dat ze maar een tweede keus moeten charteren. Ze kennen het rebelse vuur in mijn woedende bloed niet! De naïevelingen!
Voor mij is het elke dag gedichtendag en vier ik dat op mijn eigen wijze en meestal in het geheim, het verborgene, waar ik gedichten lees van mijn meesters en meesteressen, naast een goede fles wijn, Belgische kaas en een dikke Havana. Ik geniet in stilte, stilte en poëzie gaan nu eenmaal heel goed samen, vind ik, ook al wil de tijdgeest poëzie doen samenklitten met lawaai en spotlights, populair geattendeer en moderne methoden (slam/rap), mediageilheid en flitsgedoe, die hype kan mij niet bommen, ik schuif de gordijnen extra dicht en doe als Holst, Boutens en Slauerhoff, steek kaarsen aan, ga liever dieper in de taal.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 januari 2011


Geplaatst in de categorie: psychologie

2.7 met 3 stemmen 81Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)