Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Ben ik even blij!

De jury heeft beslist en het is Klara Smeets geworden, één van de twee vrouwen die meestreden om het stadsdichterschap van Gouda.
Ik vond haar bij de oppervlakkige, clichématige helft horen, maar blijkbaar heeft een onrustige stad als Gouda wat sussende, ophemelende, standaardwoorden nodig om weer in het gareel te komen.
Lekker voorzichtig, zo'n vrouw die alleen maar lief en aardig is over de vele kanten van mijn stad, die geen roet in het eten gooit, zoals ik, die niet nihilistisch het roer om wil, zoals ik, die lieftallig opkomt voor de brave burgers, niet zoals ik. Het niveau van doktersromans en roddelbladen niet eens halend, hoe lief ze ook naar mij glimlachte die avond, daar stink ik mooi niet in, al die charme van lik mijn vestje.

Of ik pisnijdig ben? O, nee hoor, het bevestigt alleen mijn mening over de macht van plebejers en klootjesvolk, conservatieven en nietszeggende braveriken. Hoe men de burgers tot koestheid maant uit angst voor rebellie en het omver schoppen van de huidige verhoudingen, die niet deugen, maar steek met z'n allen maar de struisvogelkoppen diep in de grond.

Luister maar naar de zalvende woorden van jullie versgebakken stadsdichteres, maar pas op dat je niet een beroerte krijgt, want onwaarheid wreekt zich vroeg of laat!
Gunst, dan nog veel liever die dichter, die zo vrolijk met mij praatte samen met zijn kolderieke vrouw! Die had duizendmaal meer diepgang en was veel artistieker.
Lafheid bij de jury, dat kan niet anders. Plus een grote dosis verblinding en inzichtloosheid.
Maar ik ben wel blij dat ik nu van dat gezeur af ben en ik heb er even aan geroken en het ruikt naar saaie Hollandse kost met een kom volksverraad als bitter toetje. Ik zeg niet dat het in alle steden zo ordinair en laaghartig toegaat, ik ken genoeg voorbeelden, waar men wel vooruitstrevend durft te zijn, maar hier in Gouda is kennelijk een heersende kliek quasi-kunstenaars, die het machtsbeluste heft in handen houden en overdragen op identieke personen, geworteld in de Goudse koopmansgeest van handjeklap tijdens kaasverkopen en de verkoop van kleffe stroopwafels en foeilelijke keramiek.
De schijnschoonheid die ze toeristen voorhouden, in die traditie past de verse verzenmaakster prima en dan heb ik er ook wel alles mee gezegd, dunkt mij.
Mijn tegenzin was hoogst terecht, als spion/infiltrant heb ik dat eens goed bestudeerd en mijn dichtersziel jubelt vrij en blij!

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 januari 2011


Geplaatst in de categorie: welzijn

3.6 met 7 stemmen 152Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)