Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Verschijningen

Binnen de roomse traditie worden verschijningen vaak exclusief waargenomen door heiligen, zoals bijvoorbeeld door het arme herdersmeisje Bernadette van Lourdes, die diverse keren Maria gezien heeft in een grot. Sint-Franciscus hoorde stemmen (op zich al kielekiele!), die hem zeiden een kerk te bouwen op een bepaalde plek. Doordat hij nauwelijks at werkte hij hallucinaties en psychoses in de hand.

Teresa van Avila had ook visioenen, die ze verwerkte in haar overspannen geschriften. Hadewijch kon er ook wat van, liep met haar inbeeldingen te koop en overgoot ze met heilige saus. De woestijnmonnik Antonius vastte niet alleen buitensporig, maar hij sliep nauwelijks, deed alles om maar in extase te geraken, zijn psychische oerangsten vertaalde hij als goddelijke openbaringen en als zodanig schreef hij zijn sombere mensbeeld. Augustinus was nog erger, want een geleerde kerkleraar, een intellectueel, die de zielen in de boeien gooide, in stinkende kelders, zonder voedsel en water, in gezelschap van bloeddorstige ratten. Maar er zijn ook genoeg voorbeelden van heiligen, die geen verschijningen of visioenen gezien hebben.

Neem bijvoorbeeld Theresia van Lisieux, van wie ik al eerder terecht beweerde dat ze door de roomse rite geestelijk vermoord is, vooral ook lichamelijk, terwijl ze bloedmooi was. Ze werd jaloers getreiterd door oudere zusters, doodgeklierd door een mensonwaardig systeem. Nederig zijn werd door valsaards geïnterpreteerd als vérnederen, vertrappen.

Titus Brandsma zag geen verschijningen, maar hij was zelf een heilige verschijning, die een oorlogsmartelaar werd en door zijn leven van ware christelijkheid getuigde. Edith Stein was een zeer geleerde vrouw, die als zodanig haar geschriften opstelde, ook zij was een oorlogsmartelares, vermoord in Auschwitz.

Er waren kinderen in Tjechië, die ook Maria-verschijningen zagen, best mogelijk allemaal, het schijnt zelfs zo te zijn dat heel veel anonieme mensen ook verschijningen hebben gezien, dat daarvoor een zelfhulpgroep is opgericht en een commercieel boek is gelanceerd.
Veel verschijningen zullen nooit openbaar worden en dat is maar goed ook, want de media verpest toch alle mystiek. Dat ikzelf ooit een Christusverschijning zag, is niet zo'n groot wonder als de roomse kerk ervan maakt, het gebeurt keer op keer overal op aarde en dan zijn er nog miljoenen verschijningen van minder bekende mensen als Goethe, Darwin, Krishnamurti, Gandhi, Moeder Theresa, Padre Pio, Jeanne D'Arc, Osho etc. Nog minder bekende mensen als verre voorouders, onbekende geliefden en vrienden uit vorige levens, zielsverwante medestrijders, ook uit het hier en nu, verschijnen dikwijls aan mensen wereldwijd. Waar dienen al die verschijningen toe? Het houdt ons wakker in de kosmopolitische strijd om de onderlinge liefde te laten zegevieren, hoe moeilijk soms ook, onzeker en verwarrend, breekbaar en onvolmaakt. Het wijst ons erop dat we eeuwige zielen zijn, die ondanks onze tijdelijke incarnaties geheel verbonden blijven met de eindeloze zielenwereld van voor en na dit leven. Zelf verschijnen we ook aan anderen, bedenk dat, zeker na dit leven, het troost ons in perioden van verdrietige eenzaamheid, eens verschijnen we allemaal als naakte wezens voor elkaar, zonder illusies en maskers. Die intensiteit zal onze harten in vuur en vlam zetten, nu nog slechts aarzelend en in meer of mindere piekmomenten, dan continu! Dan pas zijn we daartoe in staat. Voor sommigen al eerder. Heksen weten hoe ze hun lichaam kunnen verplaatsen (vandaar die vliegende bezemstelen) en zij kunnen met beheerste uittredingen verschijnen aan wie en waar zij willen. Ik beheers die techniek ook en in wezen iedereen, zo valt er bij velen nog heel wat op te boren, ondanks hun angstige verzet en onkundige veroordeling.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 februari 2011


Geplaatst in de categorie: wetenschap

4.4 met 9 stemmen 154Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)