Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Wat is de bedoeling?

Ik kreeg een e-mail van de dichter Jos Versteegen, waarin hij mij vroeg wat de bedoeling is van mijn beschouwingenlijst over diverse dichters.
Ik was even totaal van mijn stuk. Wat moest ik antwoorden op zo'n diepzinnige, filosofische vraag?
Ik doe het omdat ik graag andere dichters in het zonnetje zet, omdat ik uit eigen ervaring weet hoe ondankbaar werk het is.
Ik doe het omdat ik van de poëzie houd, omdat in poëzie de hoogst mogelijke waarheden staan.
Ik begon mijn reeds respectabele lijst enkele eeuwen terug en zo klom ik op naar het heden, waar ik nu zit en waar ik blij om ben, want het is al met al best een zwaar gedoe.
Doe het maar eens na, dan zul je het wel begrijpen. Ik heb daardoor ook zelf heel wat nieuwe dichters ontdekt en dat is mijn bonusmateriaal. Bijvoorbeeld Albertina Soepboer, die mijn hart gestolen heeft en die ik anders nooit ontdekt had, omdat de naam bij mij truttige associaties oproept, maar zo zie je maar, persoonlijke associaties zijn ook niet altijd te vertrouwen.

Maar wat is de bedoeling? hamerde Jos door. Ik schreef hem dat ik zeker niet verwacht dat er een uitgever is, die het wil bundelen en op de markt brengen, maar dat het is wat het is en dat dat genoeg is. De persoonlijke saus is extra en het concept werkt nu eenmaal. Ooit begon ik ermee in dagblad Trouw, iets van zeven 'behandelingen' onder diverse pseudoniemen. Ze bedankten me met boekenbonnen voor ruim honderd gulden, waar ik een groot kunstboek over het impressionisme voor kocht. In de aanbieding, want zo verdubbel je de winst.
Even dacht ik dat ik louter zinloos bezig ben met mijn dichterslijst, want ja, het oogst geen landelijke roem of inkomsten. Er azen geen journalisten op mij. Ik loop geen geldschieters tegen het lijf. Maar die bedoeling hoef ik ook niet, als Jos dat soms bedoelt? Ik ben allang blij als ik enkelen blij heb kunnen maken met een of meerdere beschouwingen, die hun hart raken en die hen mogelijk even opbeuren uit de hoogst eentonige trivialiteit.

Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel, om met heer Bommel te spreken.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 mei 2011


Geplaatst in de categorie: filosofie

5.0 met 3 stemmen 119Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Günter Schulz
Datum:
27 mei 2011
Email:
ag.schulztiscali.nl
... schrijft Joanan in alle bescheidenheid, en dat siert hem!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)