Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Depressief volk

Ik hoorde de gastheer van 'Zomergasten' zeggen dat Nederland het derde land ter wereld is, waar men het meest depressief is. Hij zei dit tegen Step Vaessen (46), die beroemd is op Al Jazeera.
Haar man André heeft zelfdoding gepleegd, dan moet hij wel erg somber zijn geweest, als je zo'n fantastische, levenslustige vrouw definitief verlaat. Dan moet zijn inwendige, onverwerkte verdriet nog groter zijn geweest dan het verdriet om Step in de steek te laten. Ze lacht zo lief, ze verwacht nog steeds een nieuwe man in haar leven, nou, die mag wat mij betreft snel komen, want de meest lieve mensen blijven vaak veel te lang alleen.
Ze woont nu nog in Djakarta, maar ze wil best naar New York. Ik kan natuurlijk niet alle lieve vrouwen mijn liefde schenken, maar in haar geval zou ik het wel willen, mijn hemel zeg, een landgenoot waar we supertrots op kunnen zijn! Vooral het ontbreken van gemeenschapszin wordt als grootste reden van onze depressiviteit genoemd. De welvaart heeft tot afgesloten eilandjes geleid, die niet meer hoeven te handelen om te overleven, want alles is voor geld te koop, zelfs de liefde, lijkt het. Ik had de film 'Control' over Ian Curtis nog nooit gezien, dus neem ik hem op. Een film van Anton Corbijn, alweer iemand waar we supertrots op kunnen zijn! Ik had vroeger alle elpees van Joy Division, grijsgedraaid. Als we onszelf als volk niet meer als een eenheid kunnen ervaren, dan zal de trots over landgenoten ook niet meer vanzelfsprekend zijn, dan verbrokkelt alles uiteen. Oude zeehelden, het Koninklijk Huis, kunstzinnige grootheden, nationale exportproducten, alle trots vervaagt. Het individualisme is doorgedraaid naar een uiterst negatieve kant. Van zelfbewustzijn is het doorgeschoten naar een depressief narcisme/autisme met sterk schizofrene neigingen en agressieve vijandsbeelden gebaseerd op paranoia-uitbreiding. Het gevolg is dat iedereen iedereen wantrouwt. Het is nog erger dan in de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig ziet men verraad in de meest onschuldige handelingen, omdat men geen menselijk, psychologisch inzicht meer heeft, vanwege de geëscaleerde zelfzucht. Het wordt de hoogste tijd om ons te gaan bezinnen over onze egoïstische leefwijze, om de beuk erin te gooien, om de systemen die ons verpest hebben omver te werpen, het grote geld en de zelfgenoegzaamheid, de negatieve energieën die onze volksbanden verbroken hebben, depressief volk, ga heel diep in jezelf om te ontdekken dat je in wezen de ander wilt en kunt liefhebben, doorbreek de lethargie en de nare aspecten van onze moderne welvaart, probeer elkaar weer te ontmoeten als gelijken en niet als wederzijdse rovers, wat in feite zo banaal is, zo primitief. We slikken wat antidepressiva met elkaar, allemaal apart, gedoemd om in onze eigen wereld te verblijven, terwijl we liever samen feest vieren met het bierglas geheven, zonder schijn, maar blijkbaar zijn we nog te depressief om het roer om te gooien. We zijn derde, dus er zijn altijd nog twee landen voor ons, inderdaad, probeer er maar het beste van te maken! We kunnen beter massaal in therapie gaan bij de beste psychiaters die deze aardbol bewonen!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: psychologie

5.0 met 3 stemmen 123Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
aqua
Datum:
9 augustus 2011
Geweldig goed geschreven en ik ben het helemaal met je eens.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)