Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Lita Cabellut

Ze was bij de sensatierakkers Pauw en Witteman, een gerijpte, Spaanse kunstschilderes, die vele malen Frida Kahlo en Coco Chanel heeft geschilderd, de diverse doeken voor grof geld heeft verkocht, zelfs vier aan de vrouw van Joop van den Ende. Ze waarschuwt kunstenaars voor het gevaar van schizofrenie, omdat kunstenaars zichzelf kunnen verliezen in de identiteit van een ander, waar ze zichzelf in verdiepen. Hemeltjelief, dan mag ik met mijn reputatie wel helemaal uitkijken, want ik doe niet anders dan mijzelf in anderen te verliezen. Lita is opgegroeid in de hoerenbuurt te Madrid, ze ziet eruit als een gevierde zigeunerin, op haar negentiende wilde ze absoluut naar Nederland, omdat het lichteffect daar superideaal voor kunstschilders zou zijn, iets wat me hoogst verbaast, daar onze Van Gogh juist het zuidelijke licht bewonderde. Ik kan niet echt lyrisch worden van het Hollandse licht, het is zozeer getemperd, dat er geen grootse werken uit voort kunnen komen. Mist en regen, wat wil je daarmee? Rembrandt moet zwaar geijld hebben. Lita lult maar wat, ze gooit ten onrechte mistflarden over haar Spaanse roots, want haar schilderspassie doemt op uit Spaanse temperamentsgronden. 'Onthul nooit je bronnen!' heeft ze goed begrepen, ze ent haar werk op grote, gevestigde namen, wat geen kwalijke zaak behoeft te zijn, maar ik vraag me toch af of ze haar talent verkwanseld, want er zijn al zo weinig echt originele kunstenaressen. Talent heeft ze zeker, dat zag ik in de getoonde portretten, het valt alleen te hopen dat ze meer in zichzelf keert, zich minder op idolen richt, want dan kunnen we pas echt wat beleven en kunstzinnig door het lint gaan. Spaanse passie is altijd gewenst in de wereldkunst. Dat het superrijke echtpaar Van den Ende haar schilderijen opkoopt, is een elitaire hype, waar ik geen boodschap aan heb, ze denken er nog rijker van te worden, kunstuitbuiting, waar ik van kotsen moet, vele ware kunstschilders zijn daar ingetrapt, de verloedering ligt altijd op de loer. Lita Cabellut is een ware kunstenares, google maar eens, misschien is ze wel schizofreen, maar welke grote kunstenaar is dat niet? 'Normale mensen' maken nu eenmaal geen baanbrekende, hemelhoge, superspirituele kunst! Juist het 'abnormale' hecht zich veel meer aan het artistiek-goddelijke!

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 november 2011


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

1.9 met 10 stemmen 295Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
11 november 2011
Email:
joke190411telfort.nl
Toevoeging:
je zegt ook niet ik ben kanker, maar ik heb kanker. En ook daar kunnen mensen met het gegeven 'kanker' zichzelf ineens in een vorm van KUNST uiten.
Naam:
J.de Groot
Datum:
11 november 2011
Email:
joke190411teflort.nl
Ja dit is een heel moeilijk onderwerp, schizofreen zijn. Dat sommige mensen daar een voordeel van kunnen hebben is goed mogelijk,
maar veel mensen die in die situatie zijn, hebben toch een heel zwaar leven, schizofreen dat ben je niet. Maar schizofrenie dat heb je, dus een aandoening, vertelde mij een schizofreen.
Die zelf inzag dat hij schizofreen was....
en dat is juist zo moeilijk om dat zelf in te zien.
Maar een schizofreen die door middel van kunst daar een mooie uitlaatklep voor kan vinden, is een rijk mens.
Ook al is hij zo arm als een luis.
Naam:
mobar
Datum:
11 november 2011
Op deze manier zou je kunnen stellen dat de hele maatschappij incluis P en W een beetje schizofreen is, wat niet wegneemt dat deze ziekte behalve creatieve kanten voor sommigen die er aan lijden, ook schaduwkanten kent zoals desctructie, zelfverwaarlozing etc.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)