Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Contactvol communiceren

Praten is nog geen communiceren, praten dat kan iedereen wel in meerdere of mindere mate. Maar communiceren dat moeten de meesten nog leren.

Want communiceren kan alleen als men contact maakt met de ander. Daarvoor moet men ten eerste zichzelf goed aanvoelen, want wie zichzelf niet kent, beschouwd de ander meestal ook als een complete vreemde.

Dat vergt een zeker inzicht om niet te zeggen diepgang, iets wat bij de meesten pas begint te rijpen op latere leeftijd.

Het mag duidelijk zijn dat men in veel gevallen heel veel praat eerder omdat er nog veel onbegrip heerst. Dan dat men nou duidelijkheid verschaft.

Terwijl degenen die zeggen een boodschap te hebben het juist moeten hebben van hun vermogen om te communiceren. Wat men zich alleen met veel oefening meester kan maken.

Dan is de vraag of er voorbeelden voorhanden zijn van mensen die de kunst van het communiceren beheersen.

En daar schort het m nog vaak aan getuige de dagelijkse realiteit waar men vaak tegen de klippen op praat en blijkbaar niet weet hoe men echt contact maakt met de ander.

Zou men ten eerste zichzelf voldoende kennen en accepteren dan was er al veel gewonnen. Ook daar is het vaak belangrijk dat men een voorbeeld voor ogen heeft.

Een voorbeeld niet om na te volgen, maar eerder als eyeopener van hoe het kan.

Het valt mij maar al te vaak op dat vele praters, de kunst van het communiceren vaak maar matig beheersen. Want praten is makkelijk nietwaar? Terwijl communiceren vereist dat je betrokkenheid toont door echt contact te maken met die ander.
Wat zeker niet altijd makkelijk is in de dagelijkse praktijk, vooral niet als er zoveel voorbeelden zijn van mensen die juist de kunst van het communiceren zo matig beheersen.

Schrijver: Boomvader Ruerd, 19 november 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

1.2 met 6 stemmen 130Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Iris
Datum:
30 juli 2012
Email:
iris.aguirretigo.com.py
Zinvolle column, er zit veel wijsheid in. Heel graag gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)