Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Rijzende ster

Simone Haack is geboren in 1978 in Rotenburg/Wümme. Ze is dus drieëndertig, terwijl ze al vele topschilderijen heeft gemaakt, wat nog veel belooft voor de toekomst.
Op haar negentiende ging ze studeren aan de Hogeschool voor Schone Kunsten in Bremen, ze koos voor een studie in de Vrije Kunsten, wat ze tot haar zesentwintigste heeft volgehouden, waarbij ze les kreeg van Karin Kneffel en Katharina Grosse, vrouwen met een hoogstaande statuur qua kunstzinnnigheid.
Haar lestijd is in 2000 een jaar onderbroken door een studie aan de School voor Kunst en Ontwerp in Auckland, Nieuw-Zeeland, waar ze gedurfde uitvoeringen ontdekte, die haar sterk beïnvloedden. Ze behaalde bij haar kunstmeesteres Karin Kneffel haar meesterschap en sindsdien is ze zelf rijp genoeg om leerlingen op te leiden.

In 2004 ging ze nog een jaar scholen aan de Nationale School voor Schone Kunsten in Parijs, maar daarna is ze volledig vrij haar kunstpad opgelopen. Ze schildert realistisch en de vrouw staat centraal in haar werk, al komen er ook naakte mannen voorbij, ze schildert veelal naakte, kwetsbare vrouwen, in allerlei kronkelige houdingen en met spectaculaire perspectieven. Haar personages liggen meestal in de embryo-positie, dat is de rode draad in haar schilderwerk, vrouwen met een basaal gebrek aan veiligheid en bescherming. Typisch een borderline-persoonlijkheidsstoornis-kenmerk, maar daar wil ik haar niet mee lastigvallen. Het zou haar passie alleen maar kunnen indammen.
In haar schilderkunst verwerkt ze tevens haar dromen, herinneringen en fantasieën. Ze was in Gera een 'Artieste in Residence', waar ze hoge ogen scoorde. Haar kwetsbare vrouwen worden vaak bewust bloederig afgebeeld om de dramatiek te verhogen. Ze schilderde een aangespoelde vrouw met verdwaasde ogen, vier naakte, slapende vrouwen na een therapiesessie, een tweeling, die elkaar betast, waarbij de erotiek wordt opgeheven en een vrouw als een dier op een tak.

Ze exposeerde in Duitsland, België, Denemarken, Griekenland, Frankrijk en Nieuw-Zeeland. Ze woont en werkt in Berlijn, zij het zeer teruggetrokken, maar niet vergeten, wat haar heel goed bevalt en ze is gefascineerd door zweeftoestanden, zoals tussen de puberteit en de volwassenheid, de nacht en de dag, en trance-opwekkingen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 januari 2012


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

2.8 met 4 stemmen 104Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)