Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Ongeziene verzetsheld

Ik ontvang al jaren 'UWV Perspectief' in de bus en meestal staat dat boordevol succesverhalen van voormalige kneuzen, kanslozen en ongeluksvogels, puur om de tragediën wat op te krikken. In het meest recente nummer klagen lezers klaarblijkelijk over dit positieve plaatje, want ze missen de waarheden over mensen, die nooit meer aan de slag kunnen en die voor altijd buiten de zogenaamde maatschappij vallen, met alle eenzaamheid, zielsschade en contactloosheid vandien. De redactie verwijst naar een verhaal over iemand, die lijdt aan een concentratiestoornis en hoogstwaarschijnlijk nooit meer aan de bak komt. Maar ze kunnen het niet laten, ze schrijven dat de persoon in kwestie zich niet uit het veld laat slaan en psychologie is gaan studeren om ooit psychologe te worden. Hoop doet leven, zullen ze bij de redactie denken, maar valse hoop eerlijk in het gelaat kijken is psychologisch gezien betere kost. Het is wel begrijpelijk dat zo'n blad de arbeidsongeschikten en tijdelijk baanlozen probeert op te peppen, maar daarmee verlaagt het zich toch tot andere trendy tijdschriften met positieve successtory's, die hun lezers vaak met pijnlijke ogen en bittere mondhoeken tot zich nemen. Ze komen vaak veel minder dan amper rond.

Meestal lees ik eerst de column van Vincent Robert Bijlo, die amper een maand ouder is dan mij en ondanks zijn geboortelijke blindheid een VWO-diploma heeft en enkele jaren Nederlands gestudeerd heeft aan de Universiteit van Utrecht. Een echte doorzetter dus. Hij kan zo mee in de successtory's van de minder bedeelden, maar daar verzet hij zich op wonderbaarlijke, geniale wijze tegen. Naast cabaretier is hij columnist voor de AD, de Trouw en de NRC. Hij stemt Groen Links en dat steekt hij in zijn betogen niet onder stoelen en banken. Zijn columns in 'UWV Perspectief' zijn stuk voor stuk parels en dienen dan ook te worden geboekstaafd. In zijn laatste column gaat hij tekeer tegen de term 'mindervalide', wat hij glansrijk onderuit haalt. Zijn verzet is menselijk, geëmotioneerd en zonder scrupules. Helaas voor een underdog-elite.

Waarom schrijft zo'n groot talent als Vincent nou niet eens een bestseller-roman, zodat hij de AKO-Literatuurprijs kan ontvangen? Dat zou pas opschudding veroorzaken!

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 juni 2012


Geplaatst in de categorie: literatuur

2.6 met 5 stemmen 153Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)