Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

CIJFERS

Er is een inzending van mij geplaatst. Het eerste cijfer…. een vier! Moet ik boos zijn, teleurgesteld, wanhopig twijfelen aan mezelf? Het tweede cijfer is een tien. Moet ik nu trots zijn, blij, gestimuleerd om door te gaan?
Voor bijdragen aan de sites gedichten.nl en nederlands.nl is het mogelijk cijfers te geven. Van deze mogelijkheid wordt op verschillende wijzen gebruik gemaakt. Sommigen beoordelen de bijdrage voornamelijk als tekst en letten op taalgebruik, woordkeuze, spelling, enzovoort. Anderen reageren met hun cijfer op een geventileerde mening. Bijvoorbeeld: een snelsonnet met een kritische toon richting koningin dat aan alle criteria voldoet, zeggingskracht en originaliteit bezit, krijgt een vier van een lezer die het vervelend vindt dat er kritiek op het koningshuis gespuid wordt. Tenslotte wordt kwistig met zeer hoge cijfers gestrooid omdat men de inzender kent en aardig vindt of met vieren omdat men zich rancuneus of boos naar de schrijver voelt. Het voorkomen in een of andere top drie op een van de beide sites kan dus meer zeggen over de grootte van je vriendenkring dan van het gehalte van je productie.
Er spelen dus vaak subjectieve factoren een rol bij de beoordelingen. Over die beoordelingen, in de vorm van een cijfer of commentaar, ontstaan dikwijls discussies. Die leiden dan weer tot sym- of antipathie die nogal eens tot uitdrukking komt in verdere beoordelingen.


Er bestaat een opvatting dat een cijfer alleen dan gegeven kan worden als zo objectief mogelijke criteria voorhanden zijn. Op het moment dat subjectiviteit een rol gaat spelen (zie ook de problemen bij jurysporten) wordt het geven van cijfers vaak een onzuiver en, zeker op deze sites, nietszeggend fenomeen. Ik zou het dan ook toejuichen als hier het geven van cijfers afgeschaft wordt.
Als echter zo’n cijfer dan toch zo belangrijk is dat het moet blijven, zou de redactie kunnen overwegen om de mogelijkheid van het geven van een cijfer uitsluitend te koppelen aan een uitgeschreven reactie die het gegeven cijfer motiveert en toelicht.

Schrijver: Hans Mooi, 20 september 2012


Geplaatst in de categorie: taal

2.6 met 43 stemmen 540Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ivan Grud
Datum:
21 september 2012
Email:
grud-ivanhotmail.ph
Ja, zo zou het moeten Hans koppelen aan een reactie, dan komt de oprechte waardering ten goede (of niet)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)