Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Kolderiek Actueel 12

Weet u, hoe ouder ik word, ik mij steeds meer verbaas over bepaalde gezegden, dan wel uitdrukkingen en of bezigheden die jongere mensen uitvoeren.
Zo is er het Basic Jump wat nogal eens met fatale afloop wordt ondernomen. Doch ook andere klaarblijkelijke ‘Must’ sporten, zoals het zwemmen met haaien, stoeien met tijgers en krokodillen en ga zo maar door. Men kan de T.V. niet aanzetten, of bij bepaalde zenders rolt men slangenwurgend over het scherm. Ook van een berg springen ofwel levend begraven worden is erg in. Bezigheden waarvan de ondernemer ervan, totaal geen zicht heeft op hoe of het gaat aflopen. Toch krijgen deze bedenkelijke (sporten) bezigheden, gebeurtenissen, soms kledingstukken, veel aandacht. De jeugd geeft het een ‘predicaat’, waarin alles vertegenwoordigd is zoals; ‘te gek, mooi, spannend, gaaf lief‘.

Nu echter samen gevat in ‘Vet’: Dat is vet man, kent u dat?
Hiermede geeft men nu aan, ‘het is uniek geweldig’ eigenlijk min of meer aanmoedigend, ‘moet je ook eens proberen’.
Vet, was in mijn tijd nu niet direct zo een aantrekkelijke uitdrukking, nog altijd ‘dacht ik’.
Je bent te vet, of je ziet er vet en smerig uit. 'Houd je hoofd dicht vetklep', ook zo een uitdrukking van weleer, waar men diep beledigd over kon zijn. Een vetboord opgemerkt in het overhemd, veelal door vrouwlief, deed het ook al niet te best.
Nu is er een categorie jonge mensen die zich met weliswaar minder agressieve tak van sport dan wel tijdverdrijvende uitvoeringen bezig houden. Zo las ik laatst dat er een knutselcursus van start ging en dat er nog enkele leerlingen konden inschrijven.
Nou weet ik niet hoe het u is vergaan in uw jeugd, maar in mijn jeugd knutselde je wat of iets in elkaar van uit de vrije geest, het kinderlijke creëren. Veelal voortkomend uit het gemis van beter hebben. Soms ook, je had iets gebroken of omgestoten, dan flanste of knutselde het zo snel mogelijk in elkaar, in de hoop dat het niet opgemerkt zou worden. Maar leren knutselen? Het beoogt dan waarschijnlijk het figuurzagen, werken met papier-maché of een plakboek maken?
Dus, een cursus knutselen in deze tijd? Het geeft de deelnemers, (zouden zij er zijn) een ietwat muf etiketje.
Niet dat ik mij met een wurgslang in de garage wil vermaken, of aan een elastiekje van de dakrand af wil springen, nog in de aangrenzende vijver van mijn buurman wil duiken om rond te zwemmen met zijn goudkarpers, ‘nee’ verre van dat maar……….

Moet dan toch maar met de tijd mee, en het ‘Vet’ zijn appreciëren.


Zie ook: http://www.mijnbestselle.nl.janborst/

Schrijver: Ivan Grud, 21 september 2012


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.1 met 17 stemmen 172Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ivan Grud
Datum:
23 september 2012
Email:
grue-ivanhotmail.ph
Ja ik kan het vaag, dat bekken, (het woord dan)
en inderdaad de straattaal is iets om te koesteren.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
22 september 2012
Email:
moi636yahoo.com
Haha niets zo mooi als de taal, wat dacht je van het woord "bekken"?
Wij hadden het over tongen/zoenen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)