Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Lezen en rekenen

Een van onze kinderen heeft een disharmonisch intelligentieprofiel zoals men dat in het vakjargon zo mooi noemt. Het komt er voor hem op neer dat hij op de dingen die de school van hem verwacht eigenlijk heel slecht scoort en dat op andere eigenschappen waar men op school eigenlijk helemaal niet toetst hij bovengemiddeld goed voor de dag komt. Hij is 11 jaar en begint op school, ondanks alle goede inspanningen, langzamerhand vast te lopen. Men zit op dit moment dan ook met de handen in de haren. Het gaat niet goed, zegt men.

Op het bijzonder onderwijs hoort hij ook niet thuis, als je kijkt naar de mens die hij inmiddels aan het worden is. Dat wordt zo ook bevestigd door een extern adviseur. Maar waar hoort hij dan wel thuis?

Het liefst zou hij fulltime op een circusschool zitten, want dat kan hij bijzonder goed, daar ligt zijn talent, daar gaat zijn hart naar uit. Zijn hart is eigenlijk het enige wat hij echt goed kan volgen. Als dat meer mogelijk zou zijn heb je een pareltje in de klas.

Wij houden ons hart vast als hij straks in koude cijfers afgerekend gaat worden op de middelbare school. Dat worden lange, ben ik bang, vervelende jaren. Ik ben ook bang dat wij op termijn ook demonstratief op zeilvakantie zullen moeten en zullen roepen in een woestijn.

Bestaat er geen plek waar men de talenten van deze kinderen wel ziet en ontwikkelt? Een plek waar rekenen, lezen en schrijven belangrijk zijn, maar op een tweede plaats komen en de talenten die deze wel hebben ontwikkeld worden. Waar deze kinderen niet alleen op eenzijdige parameters worden afgerekend. Want wij weten inmiddels dat als wordt ingezet op talent het dan bijzonder goed met hem gaat en eigenlijk gemakkelijk een bruggetje naar de voor hem moeilijkere dingen kan worden gelegd.

Kan dat alleen maar thuis?

Schrijver: De Hertog, 28 september 2012


Geplaatst in de categorie: welzijn

4.4 met 13 stemmen 261Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
5 oktober 2012
Email:
joke190411hotmail.com
Het Filmpje gezien, een kind met een drive,
die komt er wel!
Sterkte en geniet van hem!
Naam:
De hertog
Datum:
1 oktober 2012
Email:
Dichter.bij.de.hertoggmail.com
youtu.be/NJV5POwSKh0
Naam:
Günter Schulz
Datum:
30 september 2012
Email:
ag.schulztiscali.nl
Voor mij bijna beklemmend herkenbaar verwoord; onze kleinzoon worstelt ook al jaren in een vergelijkbare situatie. Hopelijk komt toch nog alles goed, Jan. Ook het beste met jouw zoon toegewenst.
Naam:
J.de Groot
Datum:
29 september 2012
Email:
joke190411hotmail.com
Goed onder de aandacht gebracht, het beste met je zoon.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
29 september 2012
Vooral verder vertellen, Hertog Jan, maar het beste alternatief op schoolgebied is onbetwist de Vrije School! Holisme en totale mensbejegening ineen, zonder oppervlakkige becijfering en primitieve stresscultus. Sorry, maar betere schoolsystemen bestaan er nog niet!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)