Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Israëlische verdedigingsrechten

'We kijken maar toe en we kunnen er niets aan doen!', zegt een Israëlische jongevrouw bij Pauw en Witteman, die een Palestijnse man heeft. Hamas schiet met raketten, die ze krijgen van Iran. Hamas is getraind in het treiteren en traineren met steeds opnieuw plaagstootjes in de vorm van lukraak afgeschoten raketten, alsof het speelgoed is, waar ze plezier aan beleven. Wanneer Israël daar daadkrachtig op reageert, spelen ze ineens de onschuldige slachtoffers en zo gaat deze perpetuum mobile maar door. Nu Hamas Tel Aviv en Jeruzalem heeft aangevallen, zijn de rapen gaar en snellen 75000 reservisten naar de grens van Gaza. De tanks worden aangesleept en een grondoorlog is op handen, want dit kan geen schijnbeweging zijn, net zo min als die Hamas-raketten schijnbewegingen zijn.

Er is sprake van een diepgewortelde haat tussen de Israëliërs en de Palestijnen en de gewapende escalaties zijn deel van hun geschiedenis. Is Israël een vreemde eend in de Arabische moslim-bijt? Is Israël te westers en te rijk in vergelijking met de omliggende landen daar? Is het de kift, omdat joodse mensen vaak zeer begaafd en dus welvarend zijn? Is het de frustratie van de Palestijnse armoede en vernedering? Willen de Palestijnen de David zijn, die Goliath verslaat? Het doorgeefluik van de orthodoxe moslims in Iran? Is het antisemitisme en een lekkere manier om de eigen frustraties af te reageren op een land, dat altijd wel te prikkelen is, omdat het zich veelal extreem bedreigd voelt? Of is het simpelweg landje-pik en dromen de Palestijnen van de Israëlische grondgebieden en van net zulke vruchtbare tijden?

Waarschijnlijk is het blinde woede van beide kanten en zijn de redenen niet ter zake doende. 'Ze moeten er een kernbom op gooien!', zei een Israëlische man voor de camera, wat een zeer gevaarlijke uitspraak is en wel heel erg zwart-wit denkend. Israël heeft atoombommen en Iran wil ze ook, maar dat zal Israël nooit laten gebeuren en terecht, gezien de Iraanse onbetrouwbaarheid, Israël-haat en algehele huichelarij. Voor dat je het weet, geven ze er één aan die heetgebakerde, chaotische, chaos-creërende Palestijnen. En Egypte is ook niet te vertrouwen, want die bevoorraadt de Gaza-strook ook. Het Israëlische leger vecht tegen allen, die hun land aanvallen en niet tegen onschuldigen. Als dit zo doorgaat, dan kunnen de Palestijnen maar beter naar Iran gaan, zodat Israël dat lapje grond erbij kan nemen. Dat lijkt me de beste oplossing voor beide zijden, want ze wonen gewoon veel te dicht op elkaar als wezenlijk andersdenkenden en andersgelovigen. Roofdieren moet je soms ook gewoon uit hun territorium verjagen om hun aanvalskrachten te ontkrachten. Van mij mag de Palestijnse staat zijn biezen pakken, want het herbergt valse ratten, die zonder aanleidingen Israël bang wil maken. Erger nog, wil terroriseren en kapotmaken.

De magnetische afstootkrachten tussen deze bevolkingsgroepen kunnen alleen opgelost worden, wanneer één van de volkeren besluit weg te trekken en het territorium los te laten. Ik heb genoeg duidelijk gemaakt wie dat zou moeten doen, ook voor hun eigen veiligheid en die van hun vrouwen en kinderen. Dát zou pas een daad van eerbiedwaardig pacifisme en wijsheid zijn! Want als puntje bij paaltje komt, zijn ze zeker de militaire underdog, hoezeer ze ook blaffend krakelen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 november 2012


Geplaatst in de categorie: oorlog

-0.1 met 7 stemmen 118Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)