Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Vrouw versus man

Nou was ik al bezig aan een stuk tekst over vertrutteling in Nederland, maar het kan net zo goed gaan over truttig schrijven op een site als deze.
Alwéér een hartenkreet over de dood, opnieuw een column over wat er allemaal op tv te zien was en als ik nog één keer iets lees over goden, voodoo of politiek geneuzel, dan vraag ik mij af waarom ik nog de moeite zou nemen om wat dan ook in te sturen.

Het is geen jaloezie, want ik heb mijn eigen stijl van schrijven, of lezers dat nou prachtig vinden of niet, ik verander er helemaal niets aan. Maar als het voor vele mannelijke schrijvers zo moeilijk is om met iets originelers aan te komen, waarom dan de zoveelste man voor de dagcolumn? Nota bene iemand die nooit eerder op nederlands.nl geschreven heeft.
Met alle respect voor desbetreffende schrijver: ik bedoel het niet persoonlijk.

Het gaat niet om mij, ik maak me geen illusies om mijn teksten, er zijn teveel kippige liplezers die zich rot blijven ergeren als ik weer eens met woorden speel, wie zit er nu te wachten op een wijf als mij, zonder deftige woorden of erger: geen keurige website met reeds eerder gepubliceerde kreten en vermeldingen, compleet met links en complimenten. Laat staan een diploma, het maakt immers niet uit of je de Nederlandse taal machtig bent of niet, wij hebben referenties nodig mevrouw!

Geef mij dan maar de bijdragen van een Mohair of een Anneke Haasnoot.
Want dit begint op pure discriminatie te lijken en verder heb ik eigenlijk mijn buik helemaal vol van opgeblazen ego's die koste wat kost dagelijks insturen, soms gaat dat zelfs zover dat er een vrouwennaam onder staat waarvan je eigenlijk allang weet van wie de teksten werkelijk vandaan komen.
Ik stuur de column over vertrutteling nog in, eens kijken of iemand mij kan vertellen waarom sommigen zo ernstig doorslaan met religie, dat ik op mijn vingers moet getikt worden bij het plaatsen van een smiley, een stomme smiley die op een duiveltje lijkt en die gebruikt wordt als men aan wil geven ergens boos over te zijn. Neem me vooral niet kwalijk zeg.

Schrijver: Monique Methorst, 5 december 2012


Geplaatst in de categorie: discriminatie

2.8 met 4 stemmen 434Er zijn 13 reacties op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
10 december 2012
Hendrik, publieke discussie valt zo niet mee. De hartenkreet behandelt helemaal niet 'prominent' religie en de dood. Monique geeft enkele korte voorbeelden.

Mijn forse aarzelingen over jouw eventuele redacteurschap op deze site blijven. Ik behoef mijn argumenten niet te herhalen. Niet erg sterk om onze zogenaamde vete erbij te halen.

Stop ook met de voortdurende onzin, dat ik hier steeds aversie tegen religie kenbaar maak. Soms lijkt de gretigheid om in te hakken op zogenaamde religiehaters, groter dan het gevoel voor werkelijke proporties en argumenten. Hier wil ik het graag bij laten in dit draadje.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
10 december 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Len, niemand verplicht mij om op alle elementen van een reactie in te gaan. Bovendien doe je dat zelf ook vaak niet. Ik constateer alleen dat onderwerpen als religie en dood een prominente plaats innemen in bovenstaande hartenkreet én in jouw eerdere reactie daarop.

Je probeert mij opnieuw af te schilderen als iemand die voortdurend klaagt. Niets is minder waar. Dat is niet meer dan een truc en een poging om iemand in een ongunstig daglicht te stellen. Waar het mij om gaat is het feit dat je onderwerpen als dood, stervensproces, religie en spiritualiteit verbindt met "evangelisatie, educatie, persoonlijke overtuiging of neiging tot beleren". Voor mensen die als gelovige regelmatig schrijven over deze onderwerpen is het een bijna dagelijkse ervaring dat men wordt geconfronteerd met mensen die alleen maar negatieve stickers plakken op alles wat met religie en spiritualiteit te maken heeft; positieve elementen worden daarbij niet of zelden genoemd. In jouw eerdere reactie zie ik dezelfde houding.

Dat betekent trouwens niet dat jij altijd zo reageert op inzendingen over religie, want ik heb ook gemerkt dat je je - gelukkig - wel degelijk voor dat onderwerp interesseert. Jammer genoeg laat je in jouw reacties hier alleen maar dat negatieve aspect zien.

Niemand heeft ooit geklaagd dat ik ondeskundig zou zijn op theologisch gebied; ook jij niet. Dat je me ongeschikt noemt voor het redacteurschap van een rubriek over religie valt meer te verklaren uit persoonlijke animositeit dan uit werkelijke ongeschiktheid. Al jaren beheer ik nl. religieuze sites en fora. Voor zover mensen zich daar aan elementaire fatsoensregels houden, mogen ze daar hun zegje doen.
Naam:
Fred
Datum:
10 december 2012
Hee Monique, ik heb schijt aan kolommen en woorden en cijfers, maar ik ben wel man genoeg om die foto van jou met een plus 1 te waarderen. Meiske, wat men ook zegt, jij mag er zijn.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
9 december 2012
Monique weet heus, hoe ik de voorbeelden van respect bedoel. Deze hebben niets met haar te maken. Met niemand hier, trouwens. Zijn slechts paar onnozele voorbeelden van misbruiken van begrip respect.

Hendrik, helaas zet je weer eens een oude vergissing in. Namelijk door uit een reactie slechts te halen, wat voor jouw korte tirade uitkomt. Dus pak je uit mijn reactie slechts het begrip evangelisatie. Vervolgens gebruik je volgens mij een andere schrijver als opstapje naar oude stokpaardjes. En kom je weer met Hans Mooi zijn verhaal.

Natuurlijk behoef je het niet eens te zijn met hem. Maar er weer over beginnen met diezelfde klagerige teksten, dat acht ik minder sterk. Nu kom je weer met de term 'problematiseren'. Alsof dat plots jouw standpunt duidelijk maakt. Voor mij in ieder geval niet. Ook een deftige duiding als 'nauwelijks verholen poging' wijst op wantrouwen, en een 'kort lontje'. Althans, voor mij.

Tegen deze achtergrond en talloze andere reacties, al of niet onder eigen naam van jou, Hendrik, lijkt mij jouw redacteurschap van een mogelijke rubriek Religie en Filosofie, niet direct gewenst. Ten aanzien van jouw vermogen tot tact, diplomatie, barmhartigheid, en het bewaren van rust op een internetsite, heb ik aarzelingen. Deze heb ik niet over jouw kennis van enkele terreinen en motivatie. Ik schrijf dit zo, omdat je op een openbare site jezelf aanbood. Dus mocht ik wel reageren.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
8 december 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
L.Keller:
in jouw reactie zie ik een nauwelijks verholen poging om bijdragen over religie te problematiseren. Het mag dan waar zijn dat sommige inzendingen - ik denk daarbij vooral aan de beweringen van Wilma de Bruine - neigen tot evangelisatie, maar dat neemt niet weg dat dergelijke termen ook al gauw worden gebruikt voor artikelen waarin een religieus thema wordt uitgediept.

Een mooi voorbeeld daarvan vind ik de scherpe, veroordelende toon waarop Hans Mooi mij aanviel n.a.v. een paar beschouwingen over het leven na de dood. Hoewel ik een beknopt overzicht gaf van een heleboel visies op het hiernamaals, werden deze 'sektarische fantasieën van hiernamaalzen' genoemd, die zouden getuigen van zendingsdrang. Niets is minder waar. Wat ik vaak merk, is dat de intolerantie t.a.v. religie bij sommigen zó ver gaat, dat ze religie standaard problematiseren of zelfs dat hele onderwerp van tafel willen hebben. Dergelijke mensen beschouwen zichzelf dan ook nog als 'progressief', 'verlicht' en 'ruimdenkend'.

Overigens klinkt de suggestie om een eigen rubriek of tabblad in te ruimen voor bijdragen over religie of spiritualiteit mij sympathiek in de oren. Een simpele ingreep zou zijn om de PVV-rubriek 'Dijken' te schrappen en te vervangen door een tabblad Religie. M.i. komt dat de rust op de site ten goede. Ik stel mij bij deze beschikbaar als redacteur van dat tabblad.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
8 december 2012
Email:
moi636yahoo.com
Keller: ik hoef me uiteraard niet aangesproken te voelen door dat "schijnheilige lafbek". Er staat geen letter van mij op deze site zonder mijn naam, emailadres en foto.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
7 december 2012
Mooie hartenkreet, Monique. Treurig en jammer, dat je geen dagcolumnist bent. Inderdaad, geen enkele vrouw in de club. Ik voel ook wel mee met je reactie over onderwerpen.

Hoewel ik op zich thema's als de Dood, Stervensproces, Religie, of Spirituele Zaken fascinerend vind. Maar of dat niet beter in een afzonderlijke rubriek zou mogen? Ik weet het eigenlijk niet. Vooral bij deze onderwerpen valt het mij soms niet mee om evangelisatie, educatie, persoonlijke overtuiging, of neiging tot beleren, te zien in het perspectief van plezier in (al of niet) literair schrijverschap.

Met het begrip respect wordt vaak 'gesmeten'. Mijn indruk is, dat dit zo langzamerhand een uitgehold begrip is. Zelf bij intense beledigingen, wordt het te pas en te onpas gebruikt. Zo is de volgende tirade denkbaar. 'Met alle respect, ik vind jou, na Sinterklaas, de grootste Schijnheilige Lafbek van deze planeet.'

Welnu, dat heeft weinig te maken met respect, lijkt mij zo. Let u op in een gesprek: ' Met alle respect, ik vind uw uitspraak van indrukwekkende domheid getuigen'. Echter, gewaardeerd medeschrijver Günter bedoelt het uiteraard anders. En als zondig mens wil ik daar zeker over nadenken.
Naam:
Günter Schulz
Datum:
7 december 2012
Email:
ag.schulztiscali.nl
Het is wel even vreemd met de blanco cijferhokjes, hoewel ook ik heb laten blijken er voorstander van te zijn. En eerlijk waar: ik vind de manier van gedachtewisselingen onder Monique's hartenkreet een voorbeeld hoe het in de praktijk ook kan. Elkaar met respect maar toch ronduit open bejegenen, zonder af te dwalen van de inhoud van de hartenkreet zelf. Misschien een eerste stap naar een bruikbaar nieuw systeem in wording, waarop hopelijk velen van de inzenders op deze site wachten. Om het met Fred (elders als voorstel geopperd) te zeggen: Dit spreekt mij aan.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
7 december 2012
Email:
moi636yahoo.com
Günter: :) dat laatste stukje ging eigenlijk over een ander forum, ergens op Hyves. Dank voor je reactie!
Dyenne: sommige onderwerpen worden zo ongelooflijk uitgemolken, dan heb ik zoiets van: nou weten we het wel. Maar idd; ik hoef ze natuurlijk niet te lezen.
En ook voor Hendrik: natuurlijk mag iedereen zelf weten waarover hij/zij schrijft, maar ik erger me aan de hoeveelheid over wat er bijv. allemaal op tv was, ergens vind ik dat te makkelijk voor een literaire site. Ik zeg maar zo; less is more.
En nee, op literair niveau sla ik de twee dames die ik in deze hartenkreet noem, hoger aan voor een vaste dagcolumn.
Naam:
J.de Groot
Datum:
6 december 2012
Email:
joke190411hotmail.com
Eens met Günter!
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
6 december 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Hallo Monique, wat is er mis met een inzending over de dood van iemand die daar beroepshalve veel mee te maken heeft? Dat geldt ook voor inzendingen over religie en politiek. Er bestaat veel belangstelling voor zulke onderwerpen. Waar de harten vol van zijn, stroomt de site van over.

Ik vind jouw stijl wel speels, creatief en grappig. Wat mij betreft had je gerust de vaste dagcolumnist voor de woensdag mogen worden. Ik ben trouwens benieuwd naar jouw column over de vetrutteling. :-)
Naam:
Dyenne
Datum:
6 december 2012
Email:
dyenne72home.nl
Beste Monique,
Je kunt mijn stukken toch overslaan? Je hoeft ze toch niet te lezen.
Geen nood hoor als jij ze niet leest maar misschien hebben andere er wel wat aan.
Naam:
Günter Schulz
Datum:
6 december 2012
Email:
ag.schulztiscali.nl
Respect, Monique. Je neemt geen blad voor de mond en dat wordt evengoed begrepen als van iemand met, laten we maar zeggen, een journalistieke achtergrong of meer, en zelfs... door een man. Laten we hopen, dat de redactie deze onderbouwde klachten wil meenemen in hun redactioneel overleg. Het kan toch niet zo zijn, dat alles precies zo blijft als het was, te meer omdat men een soort pacman-achtige robot op het spoor is ;) - - - o, sorry: :(

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)