Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Nog Betere Schrijfsite

Met behoud van het vele goede, volgen hieronder persoonlijke overwegingen, bedoeld om mee te denken over deze mooie site. De volgorde hierin is volstrekt willekeurig. Over technische uitvoerbaarheid dacht ik in deze exercitie niet na.

• Verander discutabel puntensysteem in meer milde vorm van competitie.
Voorkom zo eventuele persoonlijke ‘wraaklust’ door middel van cijfers. Schrap alle beoordelingen onder het cijfer 6, bij voorbeeld.
• Of bedenk variant op systeem van gratis dagblad Metro. Stemmen is daar gelimiteerd, niet-manipuleerbaar, en cijferloos.
• Schrap rubriek Citaten. Rubriek biedt te veel ruimte om achter elkaar in te zenden. Dit om maar weer eens in ‘toplijstjes’ te komen via fraai tekstwerk van anderen.
• Verander grondig de ‘toplijstjes’. Enige vorm van competitie vind ik nuttig. Eerlijk gezegd, ook wel leuk. Maar 6 maanden allerlei stukken laten hangen in die ‘toplijstjes’? Veel en veel te lang. Beperk dit tot maximaal een maand. Nu schieten bijdragen bijna wortel in deze lijstjes.
• In ‘toplijstjes’, staan (sommige) schrijvers structureel op de bovenste vijf plaatsen. De directe relatie met kwaliteit of originaliteit is is er wel, maar niet in alle gevallen. Dit geeft argeloze lezers, en mogelijke schrijvers, een te eenzijdig beeld. Ook gevoelens van onmacht zijn voorstelbaar. Want: hier kom ik toch nooit tussen.
• Laat redactie al te dolle type- en schrijffouten uit teksten halen. Ook al mogen inzenders eerst zelf kritisch kijken naar eigen werk.
• Maak rubriek Levensvragen. Dus niet slechts Religie. Maar ook ruimte voor spiritualiteit, en stervensbegeleiding. Plus verzorging van dementerenden, Bijna Dood Ervaringen, New Age, of Yoga.
• Maak van rubriek Beweringen rubriek met persoonlijke stellingen, waarover discussie mogelijk is. Verbied daarbij quasi-literaire wijsheden, die soms sterk gelijken op oude tegeltjeswijsheden in nieuwe jasjes.
• Accepteer, dat niet elke discussie grondig met argumenten of kennis van zaken gevoerd wordt. Laat dus ook ruimte voor gevoel. Ook zonder kennis van zaken, is commentaar toegestaan. Uiteraard met inachtneming van fatsoensregels in de omgang op de site.
• Organiseer af en toe een vorm van positieve competitie. Wie schreef de beste humor? Wie schreef de origineelste zin of alinea, de laatste week? Laat lezers daarvoor stemmen (zonder cijfers).
• Bied dagelijkse ruimte in afzonderlijke rubriek voor korte commentaren op zeer actueel nieuws. Dit vooraf gegaan door een vraag, welke hieruit voortvloeit. Een soort standpunt.nl. Maar dan anders.
• Organiseer prozawedstrijdjes over vooraf aangereikte thema’s. Bij voorbeeld: schrijf in maximaal 100 woorden over misstanden bij betaald Voetbal of over Mijn Ergste Verlies.
• Organiseer paar maal per jaar thema’s. In een dergelijke week, worden alleen inzendingen rond een gekozen onderwerp gepubliceerd (onder de bekende condities). Zo kan in de zomer rond het thema Zon En Vreugd worden ingezonden. Of in de herfst over Somber Of Depressief.
• Bepaal als redactie nog eens waar de site voor wenst te staan.
• Organiseer, buiten de site en publicaties om, een soort schrijverspanel. Dit om uitwassen, bedreigingen, of kansen, te overleggen (per mail, of slechts met bepaalde inlogcodes op beschermd platform).
• Laagdrempelig is relevant criterium. Met andere woorden, hoe literair mag de site zijn? Of ook ontmoetingsplek voor liefhebbers van schrijven zonder oogmerk van ‘confrontatie’? Of toch een onsje meer?
• Grijp als redactie nadrukkelijker in, als blijkt dat onwelgevallige reacties anoniem ‘bestraft’ worden. Ofwel in teksten onder pseudoniem. Ofwel in bewust omlaag waarderen in punten.
• Treed als redactie wat vaker naar buiten. Lezers en schrijvers weten zo, op gezette tijden, waar de redactie over denkt, welke ontwikkelingen zij ziet, of hoe het systeem van sponsoren feitelijk werkt.
• Beperk discussies in tijd, bijvoorbeeld maximaal een week. Gedachtewisselingen zijn nuttig, ook al schuren draadjes soms. Op een volwassen schrijfsite moet dat toch mogelijk zijn.
• Beperk reacties en commentaren enigszins in aantal woorden. Voorkom in ieder geval, dat in reacties weer nieuwe beschouwingen of hartenkreten ontstaan. Dat kan door een zekere begrenzing, al mogen wij waken voor te zuinig met ruimte.
• Nederlands.nl is- hoe dan ook- een bijzondere, en op zich mooie plek om schrijven te beoefenen, te proeven, en te verbeteren.

Schrijver: Len Cornelis, 9 februari 2013


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.4 met 118 stemmen 4.670Er zijn 8 reacties op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
11 februari 2013
Nico, inderdaad is de lijst te lang. Ook niet bedoeld om even snel uit te voeren. Is slechts een persoonlijke opsomming van zaken, die mij, als lezer en schrijver, zijn opgevallen bij het gebruik van deze mooie site.
Naam:
Nico Noorman
Datum:
11 februari 2013
Email:
niconoormanhotmail.com
Een mooie poging om de site nog aantrekkelijker te maken Len. Misschien is het aantal punten (meer dan 20) iets te overweldigend voor de redactie. Misschien een idee voor de redactie om wat ideeën van jouw op een rijtje te zetten en het als een enquête voor te leggen aan de lezers zodat zij (de redactie) iets in handen krijgen om op voort te borduren.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
11 februari 2013
Email:
moi636yahoo.com
Hier is over nagedacht en ook ik hoop dat er iets mee gedaan wordt!
Naam:
Len Cornelis
Datum:
10 februari 2013
De vraag rijst of publiek meedenken over deze mooie site wel gewenst is. Mogelijk dat mijn suggesties ook op weerstand of irritatie bij gebruikers stuiten. Ofwel op inhoudelijke gronden. Ofwel tevredenheid overheerst bij de meeste deelnemers. Ofwel bemoeit Len Cornelis zich ergerlijk met de verkeerde zaken. Alles kan. Maar dit blijft mijn 'boodschappenlijstje' ter overweging. De vier opbeurende reacties leiden misschien tot een vervolg.
Naam:
J.de Groot
Datum:
9 februari 2013
Email:
joke190411hotmail.com
Zo, nu eerste een... Bravo-ria, la, la, la!

Rondje van de zaak,
aanpakken allemaal!
Naam:
Irmlinda
Datum:
9 februari 2013
Email:
irmart140xs4all.nl
Dit vind ik nou een goed onderbouwde argumentatie voor het voeren van deze site door de redactie en ik hoop dat jouw statements hierboven genoemd ook worden gedragen door de schrijvers!
Len, dit is een goede aanzet tot hervorming en hopelijk verbetering.
Naam:
Günter Schulz
Datum:
9 februari 2013
Email:
ag.schulztiscali.nl
Subliem Len! Ik steun en onderschrijf, met dank voor je onvermoeibare werk in deze, welhaast alle ideeën en omarm als het ware het laatste punt! Hopelijk krijgt een en ander wellicht toch nog eens vorm en gestalte. Dat zou mij als lezer deugd doen - als ex-inzender, die zijn keuze met argumenten onderbouwd heeft kond gedaan, komt alles helaas te laat... het Heintje David effect, inderdaad :(
Naam:
Evertje
Datum:
9 februari 2013
Email:
evertjetelfort.nl
Bedankt, voor al deze wijze woorden. Hopelijk luistert de directie ernaar.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)