Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Marianne en Auke

Ik keek automatisch naar een volgende aflevering van 'Pauw en Witteman', maar deze keer was het wel heel bijzonder voor mij. Ik bedoel de aflevering twee keer voor die met Mark Rutte in de hoofdrol, want die heb ik meteen weggezapt. Toen Auke Zeldenrust, Antoine Bodar en Diederik Samsom te gast waren.

Auke Zeldenrust is journalist van het Nieuwsblad van Noord-Oost Friesland en van Omrop Fryslân. Hij is geboren op 7 februari 1965. Hij schreef diverse boeken bij de Friese Pers Boekerij en hij geldt als een ware Friesland-expert. In 1995 ontving hij de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek.
Hij was uitgenodigd vanwege zijn grondige kennis aangaande de moord op Marianne Vaatstra, dertien jaar geleden. Hij woonde toen in Buitenpost en hij is vanaf de eerste dag zeer betrokken bij deze gruwelijke misdaad op een onschuldig meisje. Hij was er ook, omdat hij bij de eerste rechtszaak tegen de moordenaar Jasper S. aanwezig was. Een klein boertje uit Oudwoude, maar wat een geslepen kobold! De aanwezige familie Vaatstra stonden er versteld van, dat het zo'n iel mannetje was. En deze criminele man had niet eens het lef om zijn gedupeerden in de ogen te kijken. Als een gevoelloze robot bewoog hij zijn lichaam.

Auke Zeldenrust was vroeger, toen ik in Kollum woonde, bevriend met mij en ik kreeg spontaan oude herinneringen. Hij had destijds een bril met heel dikke glazen en zijn tanden waren her en der zwart. Hij was altijd erg voorzichtig en soms terughoudend.
Nu had hij lenzen en ik vermoedde een kunstgebit. Hij zag er best artistiek uit en wat opviel, was zijn enorme schat aan kennis. Ik wist dat hij gymnasium had gedaan en dat hij in Groningen geschiedenis had gestudeerd, of was dat alleen zijn broer Heitze en is hij direct de journalistiek ingegaan?
Enfin, hoe dan ook, het viel me op dat hij zelfs wist te chargeren met Bodar en Samsom. Ik moest er ook direct aan denken, dat ik ooit twee of drie plastic soldatenpoppetjes van hem heb gejat, omdat ik vond, dat hij er toch genoeg van had. Ik weet nog dat ik van mijn vader op mijn donder kreeg en dat ik mijn excuses heb moeten aanbieden, wat ik zeer vernederend vond.
Zijn vader is een uiterst vriendelijke ex-slager, die zijn winkel aan de Hoofdstraat had. Hij gaf ons altijd een flinke plak boterhamworst. Maar dé uitzending!

Auke had die nacht van de moord in hetzelfde café in Kollum wat biertjes gedronken als Marianne. Hij was dezelfde route terug naar Buitenpost gefietst. De snelste is langs de snelweg, ik ken die buurt. Marianne had een vriend in Buitenpost en op het station van Buitenpost gapten ze een fiets. De broer van Marianne had twee keer gezegd: 'Als hij je niet thuis brengt, dan bel je hé?'. Marianne ging op de gestolen fiets alleen terug. Sommigen schreeuwden nog: 'Als er iets met je gebeurt, dan is het je eigen schuld!'.
'Achteraf erg wrang', zei Auke. Er wachtte namelijk een seksueel gefrustreerde moordenaar op haar.
Nieuw voor mij was namelijk het gegeven, dat Jasper S. vaak 36 kilometer naar Groningen-stad fietste om daar naar de hoeren te gaan. Had hij dat ook maar die nacht gedaan!... Zo'n oversekste en opgefokte stier verdiende een gratis abonnement. Uit veiligheidsmotieven. Hij heeft in wezen twee families meegesleept in de ellende.

Auke benadrukte dat beide families nauw met elkaar verweven zijn, omdat ze naar dezelfde Hervormde kerk in Oudwoude gingen/gaan. De oudste zus van Marianne volgde de vader van Jasper op als ouderling. Dertien jaar zweeg hij en een zus van Marianne vindt zelfs tachtig jaar gevangenisstraf te weinig. Ik pleit ook voor levenslange gevangenisstraf, ook al weegt dat lang niet op tegen het intense verdriet en gemis dat de nabestaanden blijvend ervaren.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 maart 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 4 stemmen 4.901Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Auke
Datum:
31 augustus 2015
hoi Joanan. Leuk verhaal. Kwam het nu pas tegen. Hoop dat alles goed met je gaat. Enne, ik heb wel lenzen maar geen kunstgebit. Groet Auke
Naam:
Len Cornelis
Datum:
2 maart 2013
Blijvend bizar en wrang, is de sociale waardering die de dader kreeg in kringen van de kerkgemeenschap, waar hij als actief en- neem ik aan- belijdend lid, bij betrokken was. Inderdaad, ook gelovigen begaan gruwelijkheden. Maar het blijft in deze zeer bekende zaak toch verbijsterend. Pikant, dat je deze journalist Zeldenrust ooit kende.
Mooie jeugdherinnering leverde dat op.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)