Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

De duvel is oud . . .

Enige dagen geleden werd ik mij er opeens van bewust, dat mijn vader, toen hij in 1990 overleed, dezelfde leeftijd had bereikt als die ik nu heb. Mijn grootmoeder stierf in het begin van de jaren zeventig aan de ziekte Alzheimer. Aangezien ik van beiden rechtstreeks genetische eigenschappen bezit bezorgt me deze bewustwording heel even een lichte schok. Tegelijkertijd denk ik met een soort opstandige grimmigheid: de tijd zal het leren en zolang ik nog bewust kan denken heb ik alles onder controle. Hoewel…

Af en toe ben ik diep teleurgesteld wanneer het weer eens tot mij doordringt dat ik me niet eens meer weet te herinneren wanneer mijn soms de spuigaten uitlopende vergeetachtigheid is begonnen. Gelukkig wordt dit gevoel dan weer naar de achtergrond verwezen door de bij tijd en wijle optredende euforische gewaarwordingen als zou ik opnieuw het wiel hebben uitgevonden. Ideeën, die ik soms opper als een oplossing voor ongemakken in het huis blijken dan al geruime tijd geleden door mijn betere wederhelft te worden toegepast zonder dat ik het heb opgemerkt.

Op zulke momenten voel ik me stokoud, terwijl men tegenwoordig met een leeftijd van acht en zeventig jaar nog maar pas komt kijken. Het is tevens een verontrustend gevoel wanneer de familie je tactisch maar nadrukkelijk laat weten dat je steeds meer in herhalingen valt tijdens een lopend gesprek. Stiekem zou ik dan het liefst uit mijn vel springen of de klok in mijn brein enkele decennia terug willen zetten. Aan de andere kant van mijn beredenering: volgens mij valt alles best nog wel mee. Wat is er mis met bovengenoemde ongemakken? Het wordt eigenlijk naar mijn gevoel pas link, wanneer ik mij ook op deze site zo gedraag zoals soms in mijn dagelijks functioneren.

“Enige dagen geleden werd ik mij er opeens van bewust, dat mijn vader… STOP! Haal weg die handel; dit is nota bene mijn openingszin…” Kijk, wanneer me dit bij herhaling zou overkomen, dan is het tijd om de handdoek in de ring te gooien.

Tot aan die tijd denk ik het liefst: wat is oud? Theoretisch maar ook in de praktijk zou ik, bij wijze van spreken, deze inzending morgen niet meer kunnen lezen omdat ik het ondermaanse zou hebben verlaten. Evenzogoed herlees ik bovenstaande tekst met een jampotglazen bril nog eens op mijn honderdste. Het hangt er helemaal van af wat de hogere macht, die zelfs de duvel de baas is, nog met mij van plan is.

Schrijver: Günter Schulz, 12 juni 2013


Geplaatst in de categorie: welzijn

3.6 met 7 stemmen 198Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
23 juni 2013
Email:
worldpoet546live.nl
Blijf dan maar de letters gewoon doortikken,
zolang het kan en je er lol in hebt, Günter!
Naam:
nita
Datum:
15 juni 2013
Email:
anitabexs4all.nl
Zeer herkenbaar hoor...ook als je al (net, pas) 40 bent! Stokoud in de ogen van een andere generatie en je eigen ogen die zien het toch niet meer! Volgens mijn kinderen kom ik uit de prehistorie hoor!
Naam:
J.de Groot
Datum:
14 juni 2013
Email:
joke190411hotmail.com
Ik dacht dit heb ik al gelezen, moest even mijn bril zoeken, nu zie ik toch dat het geheel nieuw is ik herken er niets van o, jee, zou ik ook....?
Naam:
Ben van Haren
Datum:
13 juni 2013
Nog héél goed te lezen deze inzending!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)