Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Bazel bazelt

Er moeten archiefmaterialen aangaande Anne Frank terug naar Bazel, die dat ooit heeft uitgeleend, maar er nu zelf mee wil pronken, ook al betichten ze het Anne Frank Huis van populariteit en winstbejag. Dat schoot mij echt in het verkeerde keelgat, want de huidige tentoonstelling is heel indrukwekkend en zeer gedegen weergegeven. De entreeprijs is mild en je mag als gast iedere plek bekijken, wat vroeger nog taboe was. Een eigenwijze kerel uit Bazel bokte, dat Otto nooit had gewild, dat het Anne Frank Huis een soort bedevaartsoord zou worden. Maar wat is daar mis mee? Het is allang godgeklaagd dat de roomse kerk Anne nog steeds niet heilig heeft verklaard! Edith Stein was toch ook joods, dus wat is de drempel?

Ach ja, de roomse kerk was ten tijde van nazi-Duitsland hypocriet en collaborerend. Rome en het nazisme waren twee handen op één buik. De paus maakte een kruisteken in de vorm van het nazi-teken. Hij dronk exclusieve wijnen met Mussolini. De roomse heiligverklaringen zijn een verlengstuk van het extreem-rechtse 'Eigen Volk Eerst'.

Van mij mogen de hoge heren in Bazel hun foto's en brieven zo snel mogelijk terugkrijgen, laat ze er maar blij mee zijn. Maar hun denigrerende uitlatingen over ons herinneringscentrum blijf ik onder de maat vinden. Alsof wij Anne Frank gebruiken voor financieel gewin - wat erg zou zijn als dat zo was, absoluut. Dan kan die hele heisa daar maar beter opdoeken en het Anne Frank Huis als monument verloederen. Doe er dan maar niets meer mee, totdat iemand er een nieuwbouwproject wil beginnen. Alles weg. Dat maakt Anne niet minder tastbaar, maar zoals het nu is, is het een grandioos monument en ontroert het talloze mensen.

Ik geloof dat Anne's eeuwige ziel juist extreem ontroert is door al die mensen, die haar onderduik-achterhuis bezoeken. Dat haar verrader zich daarover eeuwig rot schaamt. Dante-variant. Die teruggave van enige documenten doet niets af aan de fantastische presentatie van onze waardering voor de tragische Anne Frank. Door de beledigende, hautaine toon zou Bazel eigenlijks moeten afzien van hun claim, maar dat blijft onder ons, okay?

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 juni 2013


Geplaatst in de categorie: moraal

3.0 met 1 stemmen 172Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
28 juni 2013
Email:
worldpoet546live.nl
Helaas, wat iemand is of was, gaat bij anderen
een eigen leven leiden. Wat Anne Frank in haar
werk heeft gelegd, blijft immer háár energie!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)