Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Volstrekt angstloos

In mijn privé-bibliotheek staat het boek 'Leven zonder angst' van Alexander Lowen, wat een grote invloed op mijn psyche heeft gehad, naast 'Dans het leven' van Gabrielle Roth/John Loudon. De intense, buitengewoon transformerende muziek van Miss Roth is ook de moeite waard om te ontdekken, voor wie aan zelfbevrijding wil doen en zinloze oppervlakkigheden wil elimineren.

Naast de talloze literatuurgrootheden las ik ook de goeroes van de New Age, keuze te over en weet er maar eens een samenhangende filosofie in te ontdekken. Sinds iemand mij zei dat ik aan 'mindfucking' deed, vielen er enkele schellen voor mijn ogen weg. Ik was té geestelijk bezig en ik ontkende de behoeften van mijn lichaam, die even belangrijk zijn. Na mijn gereformeerde en roomse ervaringen heb ik hemel en hel moeten omspitten om weer tot mijzelf te kunnen komen. De taboes en verboden van geloofsrichtingen liggen goddank nu volledig achter mij. Ik heb medelijden met iedereen, die daarin nog steeds gevangen zit!

Ik verdiepte mij in magische boeken, filosofie, paranormale zaken en geschriften, theologie, absurditeiten en psychologie-theorieën. Ik heb mezelf helemaal volgepropt met van alles en nog wat om maar achter de waarheid te komen. Daarnaast deed ik sjamanistische en drugsgerelateerde experimenten om mijzelf nog vrijer te maken. Om eerlijk gezegd los te komen van die godgeklaagde, geïndoctrineerde beduvelarij van zondebesef en boetedoening. Middeleeuwse kwakzalverij in moderne verpakking. Dat ik met mijn blote voeten over hete kolen heb gelopen vind ik nog steeds een magischer iets, dan al die jaren gedwongen twee keer in de gereformeerde zakelijkheid te hebben stilgezeten als een bange, willoze haas. Met rode wangen glurend naar de prille bollingen onder de jurken van even stijve jongedames. Zweet als rivieren vanaf mijn oksels naar mijn onderbroek lopend.

Al die demonische geloofsbenauwenissen lijken na vele ontgiftingsmethoden eindelijk wat vruchten af te werpen en soms voel ik me volkomen ontspannen en mezelf en koester ik mijn wezen in de zomerzon, gekleurd door een Westmalle en een cracker met President-brie. Simpelweg tevreden, zonder die onzinnige, zware kost van mensonderdrukkende geloofsdebâcles. En vooral niet meer bang voor het fabeltje van de zielsrovende duivel en zijn menselijke, moorddadige, vampiristische handlangers!

Weet dat Jan Wolkers dezelfde aandrang in zich had. Hij schreef in 'Groeten van Rottumerplaat': 'Maar hier laat je het gewoon maar stromen terwijl je luidkeels de zon en zee lovend door blijft lopen. Ik heb het zelfs een keer gepresteerd om tijdens mijn dagelijkse stukje hardlopen die lauwe nectar te laten lopen. Maar dan lever je geen Jesse Owensprestatie meer'. Ook Wolkers ging diep gebukt onder zijn protestantse verleden, maar hij verrees als een zielsgelukkige 'ketter'!

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.7 met 3 stemmen 173Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)