Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Nieuwe Nederlandse topactrice

De werkelijk beeldschone en hoogst intelligente actrice Halina Reijn zal in de toekomst Carice van Houten zeker weten te evenaren en ik vermoed zelfs te overstijgen. Ze is nu al evenwaardig aan grote actrices als Monique van de Ven, Sylvia Kristel, Renée Soutendijk en Linda van Dyck.

Halina is de winnares van de Theo d'Or toneel- en acteerprijs 2013 voor haar hoofdrol in 'Nora' van Henrik Ibsen.
Halina is geboren in Amsterdam en ze groeide op in het hoogst saaie Wildervank, wat haar gelukkig buitengewoon reactionair maakte. Ze deed de Vooropleiding Theaterkunst in Groningen, de toneelacademie in Maastricht, net als Huub Stapel, en in 2003 werd ze lid van de gerespecteerde Toneelgroep Amsterdam, van wie ik in een ver verleden een onvergetelijk toneelstuk over Frederik van Eeden heb meegemaakt, in 'De Flint' te Amersfoort.

Halina speelde naast niemand minder dan Tom Cruise in 'Valkyrie' en o.a. in 'Zwartboek', 'De Passievrucht' en 'Ik omhels je met 1000 armen'. Halina was in 2004 al genomineerd voor de Theo d'Or, maar nu heeft ze hem dan toch welverdiend te pakken.

Even een opmerkzaam weetje. Halina lijkt echt sprekend op de schrijfster/Volkskrant-columniste Hanna Bervoets, ze zouden een tweeling kunnen zijn, check maar, als je zin en tijd hebt. Bervoets schreef de romans 'Of Hoe Waarom' en 'Lieve Céline'!

Halina speelde de hoofdrol in de psychologische thriller 'Isabelle', naast Tineke Caels, die net zo overtuigend en geniaal speelt. Deze film is naar een novelle van Tessa de Loo, die sinds 'De Tweeling' natuurlijk niet meer stuk kan. Voor deze film is ze extreem veel afgevallen en wij zien haar dan ook sterk vermagerd in beeld verschijnen. Haar ribbenkast is overduidelijk in the picture, maar ondanks haar graatmagere verschijning blijft ze even betoverend aantrekkelijk, boeiend en eerbied oproepend. Ze weet zichzelf naakt te tonen zonder een zweem van erotiek op te roepen en dat vind ik een grote verdienste van haar. 'Isabelle' is trouwens psychologisch gezien één van de beste films aller tijden. Dat moet bij vele leken nog indalen, maar die kans wordt hen rijkelijk geschonken.

Ik kan er alleen maar van dromen, dat een weergaloze actrice als Halina één van mijn vriendinnen zou worden, gezien mijn autistische, sociaal onhandige kluizenaarsbestaan, maar ik kan je wel verzekeren dat die droom voor mij toereikend is. Alsof ik 'Isabelle' naar mijn hand zet en ik als regisseur de mooiste ontmoetingen bewaarheid.
Halina Reijn, don't miss her!

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 september 2013


Geplaatst in de categorie: film

5.0 met 1 stemmen 163Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Nico Noorman
Datum:
22 september 2013
Email:
niconoormanhotmail.com
Een interessante beschouwing Joanan. Inderdaad Hanna Bervoets lijkt wel iets op Halina Reijn. De beeldschoonheid die jij meent te zien zie ik niet zo op het eerste gezicht. Op het tweede gezicht ontdek ik wel een zekere mystieke aantrekkelijkheid bij beiden. Maar 'beauty is in the eye of the beholder'.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)