Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Teeven, wacht eens even!

Onze asielbeleidsminister Fred Teeven alarmeerde de Nederlanders in een uitzending van 'Een op Een' over de toegenomen stroom van asielzoekers. Hij wist met zijn altijddurende glimlach te vertellen, dat er nu per week 1000 asielzoekers Nederland binnenkomen. Om het schrikbeeld nog erger te maken werd er op jaarbasis een zwerm van asielzoekersaantal van 65000 mensen genoemd. Hij bracht het alsof het een sprinkhanenplaag is, die ons land in een mum van tijd gaat kaalvreten.

Bad Fred legde vervolgens uit, waarom we nu overspoeld worden door vluchtelingen. Die domme Italianen laten ze zomaar verder trekken, zonder ze te screenen en in Eritrea wordt er op grote schaal aan verfoeilijke mensensmokkel gedaan. Criminelen verdienen aan mensen, die naar het welvarende Europa willen. Zij wakkeren deze massahysterie aan. Fred voelt de bui al hangen en weet het allemaal ook niet meer, dus maakt hij ons medeplichtig via een goedbekeken televisieprogramma. Fred is Bourgondisch genoeg om desondanks in zijn favoriete restaurants te blijven dineren, maar de inlichtingengegevens blijven hem tarten.

Hij licht ons nogmaals in. Hij wil er niet aan denken, dat hij leegstaande gevangenissen en lekkende tenten voor de asielopvang moet gaan gebruiken. Waarom eigenlijks niet? Het zijn toch mensen, die uit armoede, oorlogsgevaar en uitzichtloosheid hier naartoe komen, die zijn allang blij dat ze veilig zijn, een woonplek hebben en zonder al teveel bedreigingen kunnen overleven. Ze maken vroeg of laat heus wel een kans op een betaalbaar huurflatje. Een deel van hen kan zich ontpoppen als schrijver, dat zie je wel vaker en levert betere literatuur op, dan van de autochtone friemelaars. Voor de rest heb ik zo mijn bedenkingen qua kansen op de arbeidsmarkt, daar er gebrek aan banen is en inburgering is feitelijk een proces van jaren en gaat in sommige gevallen absoluut mis.

Maar dan het puur humane aspect. Duizenden mensen verdrinken tijdens hun gewaagde overtocht naar Italië, wij zien de beelden van aangespoelde lichamen en dat is een wereldschande, die ik mij persoonlijk aantrek. Ingrid Jonker wilde in zee verdrinken, maar deze arme wanhopigen wilden een beter leven bereiken, hun aardse lijden verzachten, uit inhumane leefomstandigheden wegvluchten. In een andere incarnatie kun je zomaar één van hen zijn. Na zoveel ontberingen en een levensgevaarlijke vluchtroute zou je ook graag willen, dat je dan liefdevol en zorgzaam wordt opgewacht. Dan wil je ook niet graag, dat geüniformeerde Italianen met hun rappe taaltje je tot op het bot uithoren, of je wel geloofwaardig bent en aan de criteria voldoet. Dan kies je er ook voor om naar Nederland te gaan, wat overigens een groot compliment voor ons imago is, dan wil je daar graag een menswaardig bestaan opbouwen en de Nederlanders iets teruggeven via je talenten. Vroeg of laat, want je ontdekt al snel, dat de banen daar niet voor het oprapen liggen. En als je dan eenmaal in een huurflatje mag wonen, dan heb je veel verdriet, omdat veel buren je met de nek aankijken. En ondanks dat blijf je God toch dankbaar.

In 1877 schreef het Indiaanse opperhoofd Joseph: 'Laat mij een vrij mens zijn, vrij om te reizen, vrij om te stoppen, vrij om te werken, vrij om te handelen waar ik wil, vrij om mijn eigen leraren te kiezen, vrij om de religie van mijn voorvaderen te kiezen, vrij om te denken en te spreken en te leven zoals ik wil!'.

Wie ben jij, Fred Teeven, om onze Nederlandse grenzen te sluiten voor welk hulpbehoevend medemens dan ook?...

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 mei 2014


Geplaatst in de categorie: discriminatie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 312Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)