Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Pancho and Lefty

Als jongeling hield ik ook veel van Country & Western muziek. Mijn lievelingszangeres in dat genre was de toen nog gitzwartharige Emmylou Harris. Ik aanbad haar stem en iedere zangklank van haar was heilig voor mij.
Het leven voltrekt zich in cirkels en ik heb haar zangtalent herontdekt, met name in de song 'Pancho and Lefty', die mij altijd een hartverwarmend gevoel schenkt en mij nooit verveelt. Ik hou van verhalende zang, het troubadour-gevoel, legenden, sagen en waargebeurde tragedies.

Even Emmylou's leven in vogelvlucht.
Ze werd in 1947 geboren in Birmingham, Alabama. Ze gaat dus al naar de zeventig, wat haar spierwitte haren verklaart, maar ze is nog even knap als vroeger en haar uitstraling is intenser geworden.
22 jaar: ze trouwde met de songwriter Tom Slocum, met wie ze dochter Hallie kreeg.
Ze zong in de band van de countryzanger Gram Parsons, die op zijn 26-ste zelfdoding pleegde via een overdosis morfine.
28 jaar: debuutalbum 'Pieces of the Sky'. Hertrouwd met de producer Brian Ahem. Ze werkte samen met de oude bandleden van Elvis Presley en met Bob Dylan, Dolly Parton, Linda Ronstadt en Neil Young.
38 jaar: hertrouwde met de singer-songwriter Paul Kennerley. Ook weer gescheiden.

Het legendarische lied qua tekst en muziek 'Pancho and Lefty' is geschreven door Townes Van Zandt. Townes was manisch-depressief en drugsverslaafde. Hij werd 52 jaar.
Emmylou's uitvoering van deze supersong is vele malen beter dan die van Townes, maar de song blijft natuurlijk schatplichtig aan de gekwelde Townes, die het mogelijk onder invloed van heroïne heeft geschreven. Dat is de link/verbindende factor met Keith Richards en Mick Jagger, die door Townes interesse in de country-muziek kregen.

In 1977 verscheen Emmylou's versie van 'Pancho and Lefty' op haar elpee 'Luxury Liner' en wat heeft zij mij daarmee veel geluk geschonken. Haar stem was een verkwikkende oase voor mij, ze zong dwars door mijn ziel heen, ze schonk me nieuwe levenslust en ze wakkerde mijn verlangen naar een liefdevolle en gepassioneerde vrouw aan. Het is vooral het oerdiepe, typisch intens vrouwelijke, wat mij zo raakte en nog steeds zo raakt. De inhoudelijke tragedie van de jager en de opgejaagde, zo scherp en aandoenlijk verwoord. Zonder te oordelen. Pure menselijkheid en zo rauw en fijngevoelig als het maar kan.
Country-muziek is niet synoniem aan die afgerichte line-dancers met smetteloze, overdreven, potsierlijke cowboykledij.

Laat me je even uitdagen om van Emmylou Harris te genieten!...


Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=TMPydiR4NaQ

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 juni 2014


Geplaatst in de categorie: muziek

3.5 met 4 stemmen 83Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Mobar
Datum:
28 juli 2014
Het afgelopen decennia heb ik alle muziek van Townes van Zandt verzameld. Zijn songs zijn door vele artiesten gecoverd. Naar aanleiding van een van zijn meest aangrijpende liedjes " Nothin' " schreef ik ooit een kort verhaaltje.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)