Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

'West End Girls' van de Pet Shop Boys

De Pet Shop Boys zijn in 1981 opgericht door de zanger Neil Tennant en de toetsenist Chris Lowe. Op 19 augustus 1981 kwamen ze elkaar tegen in een electronica-winkel, waar Neil een nieuwe pick-up-naald en een verbindingskabel zocht. Ze raakten aan de praat en ze bleken van dezelfde muziekstijl te houden. Hun eerste nummer was 'Jealousy'.

Neil is in 1954 in North Shields geboren en hij is rooms-katholiek opgevoed. Hij speelde al jong op de gitaar en de cello. Op zijn zestiende was hij lid van de band 'Dust'. Hij studeerde geschiedenis. Hij was redacteur voor Marvel Comics en het popblad 'Smash Hits'. In New York interviewde hij The Police en regelde hij een afspraak met de producer Bobby Orlando. Bobby produceerde de debuutsingle 'West End Girls', hergeproduceerd door Stephen Hague, waarna het een wereldhit werd. Naar mijn smaak hebben ze deze klassieke megahit nooit evenaard, laat staan overstegen. Iedereen, die wel eens op West End heeft rondgekeken, weet, dat het uitgaansleven in Londen vooral daar plaatsvindt en dat het de nodige centen vergt om daar aan je trekken te komen. Voor mij gaat het lied over de veelal armere jongens uit Oost-Londen, die zonder veel succes de rijke jongedames op East End proberen te versieren. Mijn interpretatie kan wel eens helemaal niet met de realiteit overeen komen, maar sommige waanbeelden wens ik vurig te behouden.

In 1986 verscheen het debuutalbum 'Please', met o.a. 'West End Girls', 'Opportunities (let's make lots of money)', 'Suburbia' en 'I want a lover'. In 1987 verscheen het tweede album 'Actually', met het succesnummer 'It's a sin' en een duo-nummer met Dusty Springfield, 'What have I done to deserve this?'. In 1989 zong je 'Nothing Has Been Proved' met haar en in 1990 had zij een hit met 'In Private' van haar album 'Reputation', voor de helft door de Pet Shop Boys geproduceerd. In 1999 overleed Dusty door borstkanker.

In 1988 verscheen je derde album 'Introspective', met o.a. 'Domino Dancing', wat naar mijn mening nogal geforceerd overkwam. Het miste de originele, jeugdige, felle, overtuigende, geïnspireerde drive van vooral 'West End Girls'. Het Elvis Presley-cover 'Always On My Mind' scoorde wel. Neil is openlijk homoseksueel en hij heeft daar dan ook totaal geen moeite mee. In 2013 verscheen het twaalfde album 'Electric' en de band blijkt nog steeds springlevend te zijn, ook al is Neil al zestig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 augustus 2014


Geplaatst in de categorie: muziek

1.0 met 1 stemmen 315Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)