Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Cirkels en eenvoud

In de ruim vijfentwintig jaar dat ik nu als amateur met verf klieder, heb ik een aantal malen gedacht mijn vorm te hebben gevonden. En steeds weer werd het niets. En uit het niets kwam nu het onderwerp "cirkels" opduiken. Half augustus heb ik over een schilderij waar ik niet tevreden mee was een paar cirkels geschilderd, daarna een stuk of wat werkjes mét cirkels en nu dus uiteindelijk uitsluitend cirkels. Dat spoort mooi met mijn favoriete citaat: "Eenvoud is het kenmerk van het ware'" (Boerhave)

Het lijkt een beetje eentonig, maar je kunt stemmingen uitdrukken door te spelen met kleuren, grootte en compositie. De cirkels zelf kun je ook op verschillende manieren invullen, ik doe het minimalistisch.Ik vraag mezelf maar niet af ik nu werkelijk mijn vorm heb gevonden. Ik ga gewoon door en zie wel waar het schip strandt. Eén vervelend punt is er echter wel. Als amateur kan ik mij geen atelier veroorloven en ruimtegebrek dwingt mij vrijwel alles wat ik maak weg te gooien of over te schilderen. Dat heeft mij nooit iets kunnen schelen, maar nu kost het moeite. Maar helaas pindakaas: we gaan manmoedig door met schilderen om vervolgens de gemaakte schilderijen weg te gooien.

Schrijver: Jacob van Schaijk, 13 september 2014


Geplaatst in de categorie: kunst

4.1 met 9 stemmen 197Er zijn 8 reacties op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
15 september 2014
Email:
moi636yahoo.com
Nope, weggooien is geen optie. Graag gelezen deze.
Naam:
J.de Groot
Datum:
15 september 2014
Nou dat heb je dus goed begrepen Jacob!

En ruimtegebrek is inderdaad een nekkenbreker
in deze ik weet er alles van, heel jammer!
Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
15 september 2014
Bedankt voor de fijne reacties allemaal. Ze hebben toch iets teweeggebracht. Ik maak af waar ik aan bezig ben en ga me dan eens bezinnen op wat ik verder moet. Van weggooien zie ik dus voorlopig af.
Naam:
nita
Datum:
14 september 2014
Niet opgeven Jacob. Er zijn veel kunstenaars, vele vormen van kunst en slechts enkelen kunnen leven van de kunst. Veel belangrijker is het om bezig te zijn met iets waar je zelf voldoening uithaalt. Dat is de kunst!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
14 september 2014
Wassily Kandinsky had er anders veel succes mee, dus vraag eens wat rond. Er is vast wel iemand, die een opslagruimte voor je heeft.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
13 september 2014
Mooi werk, Jacob, deze compacte verwoording van een knellende situatie. Het werk oogt mooi. En intrigeert. Maar wat droevig, dat je zoveel moet wegdoen door ruimtegebrek.
Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
13 september 2014
De redactie heeft er een afbeelding bij geplaatst van een heel andere manier van schilderen dan ik zelf praktiseer, maar dat brengt mij wel op een idee.
Naam:
J.de Groot
Datum:
13 september 2014
Jacob Foei!
Dat ga je niet doen hé...
Hou maar een veiling dan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)