Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Gary Moore - Still Got the Blues

Robert William Gary Moore is geboren op 4 april 1952 in Belfast. Zijn vader Robert Moore was een concertpromotor en zijn moeder Winnie was een huisvrouw. Op zijn zesde deed hij zijn eerste optreden. Staande op een stoel en in een korte broek zong hij 'Sugartime'. Op zijn tiende kreeg hij zijn eerste gitaar, akoestisch, van het Duitse merk Framus. Hij leerde zelf via een boek de accoorden en hij keek en luisterde naar gitaarspelers. Hij begon als 'Little Gary' en in Dublin was Peter Green zijn mentor.

Peter Green was de oprichter van Fleetwood Mac en nadat hij deze band verliet, kocht Gary de Gibson Les Paul Standard gitaar van Peter. Peter heeft schizofrenie en hij zat in een psychiatrisch ziekenhuis, waar hij electrochock-therapie kreeg. Zijn Joodse ouders waren Joe en Ann Greenbaum. Hij was getrouw met Jane Samuels en in 1978 kregen zij hun dochter Rosebud. Hij leefde jarenlang als alcoholistische kluizenaar en ik herinner me een boeiende documentaire over een zoektocht naar hem.

In 1965 zat Gary in de band 'The Beat Boys'. Ze speelden verzoeknummers. In 1973 verscheen zijn eerste solo-album als de Gary Moore Band. In 1979 is hij met de hulp van Phil Lynott een echte solo-carrière begonnen. Samen met Phil had hij een hit met 'Parisienne Walkways'. Phil was de frontman van de rockband Thin Lizzy, die in 1983 uit elkaar ging. Phil kwam door overmatig drugsgebruik (heroïne) in 1985 in een kliniek terecht, waar hij op zijn 36-ste overleed.

In 1990 verscheen het album 'Still Got the Blues', met medewerking van B.B. King, Albert King en Albert Collins. De titelsong is fenomenaal en keer op keer meeslepend. Het is werkelijk de beste blues-song, die je hebt gemaakt, al wordt hij wel benaderd door 'O Pretty Woman'

In 2002 kocht je een vrijstaand, Edwardiaans huis in Hove, west-Brighton. Je woonde er met de kunstenares Jo en jullie dochter Lily. Samen met Skid Rowe kreeg je dochter Saoirse. En met iemand anders kreeg je de kinderen Jack en Gus.

Op 6 februari 2011 overleed je in het Kempinski Hotel in Estepona, waar je met je vriendin op vakantie was. Je kreeg een hartaanval door een overdosis alcohol en je was gestikt in je eigen braaksel, net als Jimi Hendrix. Zijn vriendin gaf hem nog een hartmassage. Hij werd 58 jaar en hij is begraven op de St.Margeret's Cemetery in Rottingdean.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 september 2014


Geplaatst in de categorie: muziek

2.5 met 2 stemmen 64Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)