Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

SCHRIJFSITE GEZOCHT

Gezocht: schrijfsite met de charme, traditie, indeling, en laagdrempeligheid van nederlands.nl, aangevuld met rubrieken als Geestkracht (filosofie, spiritualiteit), met definitieve stopzetting van beoordelen met cijfertjes. Met webtechnisch geregeld, dat eventueel beïnvloeden van lezersaantallen onmogelijk is. Inclusief ruimte voor pittige discussies, met mandaat voor de redactie voor ingrijpen bij herhaling van zetten in draadjes.

Organiseer daarbij als proef een systeem van waarderen, in plaats van beoordelen. Dat kan door bijdragen slechts met duimpjes of likes, of iets anders, te duiden, zodat in combinatie met aantallen lezerskliks, meer objectieve waardering mogelijk is. Voor persoonlijke sentimenten is dan definitief geen ruimte. Wie walgt, doet immers niks. Wie waardeert, toont dit. Hierover was vaker discussie. Deze hartenkreet mag daarom wel als rappel dienen.

Een schrijfparadijs op aarde ligt gewoon binnen handbereik. Deze mooie site behoeft zichzelf namelijk helemaal niet opnieuw uit te vinden. Slechts een scherpe bril voor enkele aanpassingen aan de tijdgeest is nodig. Zo is ook de rubriek Beweringen aan herbezinning toe. Wat mij betreft blijven rubrieken als Stellingen en Citaten buiten beeld. Er zijn genoeg citatensites of stellingen te vinden elders. Liever context met af en toe een citaat ter ondersteuning.

Veel laat ik hier even buiten beschouwing. De redactie heeft van mij eerder meer overwegingen ontvangen. Mij gaat het nu slechts om een typering op enkele cruciale aspecten. Daarbij werkt de redactie intussen aan enige aanpassingen, volgens een mededeling op de frontpagina van de site. Tegen deze achtergrond is dit korte pleidooi voor enkele verbeteringen, met positiever waarderen in beoordelen. Zo’n site zal meer gebruikers trekken, taxeer ik.

Overigens schreef ik in 2013 al twee bijdragen met suggesties en argumenten voor mogelijke verbetering van de schrijfsite in: ‘Schrijfplaats Vrijplaats’ van 6 februari 2013 en ‘Nog Betere Schrijfsite’ van 9 februari 2013. Eventueel in te zien onder lijstje Len Cornelis. Grappig om te zien hoe toen reeksen lage waarderingen eerst duidelijk maakten, dat niet iedereen op voorstellen zat te wachten. Maar hoe dan ook lopen hier discussies over vernieuwingen al langer.

Schrijver: Len Cornelis, 10 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: vrijheid

3.6 met 20 stemmen 1.211Er zijn 8 reacties op deze inzending:

Naam:
Eelt
Datum:
31 oktober 2014
Wat Len Cornelis ook schrijft Het taalgebruik verraadt altijd de meester
Naam:
Len Cornelis
Datum:
13 oktober 2014
Beste Nita raakt een gevoelig punt in haar reactie. Inderdaad is de performance van de gebruikers ook zeer bepalend voor de sfeer op schrijfsites. Al betekent dat niet, dat pittige pennenstrijd uit den boze is. Om in de beeldspraak van Nita te blijven, mogen de chefkoks andere koks af en toe wel eens de oortjes wassen. Maar de professionals in de keuken behoeven de zondagskoker niet meedogenloos op de weegschaal van Michelin sterren te leggen.

Ook eens met Nita's suggestie voor respect opbrengen. Al is dat helaas tegenwoordig een vaag begrip aan het worden. Op een schrijfsite betekent het volgens mij de ander serieus nemen in de schrijfbedoelingen. Daarbij is de maat voor echte inzendingen weer anders dan de zorgvuldigheid of creativiteit in de commentaren.

Beste Joke stelt de keuzes van schrijvers aan de orde. Wel of niet ruimte geven voor commentaar. Maar dan geen selectie tussen lastpakken en meer kalme kritiekgevers. Terecht merkt Joke op, dat commentaar geven geenszins verplicht is. Overigens wordt echt commentaar soms mondjesmaat gegeven. Behalve bij enkele zeer in het oog lopende onderwerpen. Gemiddeld genomen vind ik het vrij kalm op deze site. Dit los van een enkel heftig draadje.

Alles tot nu toe overziend, heeft de redactie, inclusief deze commentaren van gewaardeerde medegebruikers, waarschijnlijk ruim voldoende suggesties om keuzes te maken, naast de eigen observaties van de redactie zelf. Mijn persoonlijke voorkeur is om snel het systeem van beoordelen om te buigen naar waarderen en het aantal gelezen kliks technisch dicht te regelen, waardoor eventuele manipulatie uitgesloten is. Ten slotte is het te overwegen om binnenkort in de rubrieken enkele wijzigingen aan te brengen.
Naam:
nita
Datum:
13 oktober 2014
'Een schrijfparadijs lig binnen handbereik.' Dit vind ik een prachtige zin en de hartekreet spreekt boekdelen. De site is inderdaad geweldig, maar anpassingen dienen altijd mee te gaan in behoeftes en tijd. Zolang er echter niets veranderd in de beleving van de gast of schrijver van deze 'geweldige' site kan er weinig tot niets veranderen. Geen cijfers, maar een waardering zou een oplossing kunnen zijn. Echter slechts als eenieder respect blijft opbrengen voor de bezoekers van deze site. Er zijn nu eenmaal chef koks van een drie sterren restaurant en amateur koks.
Met andere woorden: een ervaren en gerespecteerde schrijver kan zijn energie er ook in steken om de amateur schrijver van opbouwende kritiek te voorzien in plaats van een laag cijfer te geven. Indien de amateur schrijver dit niet kan of wil waarderen dan kan deze waarschijnlijk beter een andere site proberen. Kortom denk ik, dat er beslist iets mag veranderen. Echter niet alleen door de redactie van deze site, maar vooral ook door de bezoekers.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
11 oktober 2014
Discussies over de site lopen inderdaad al langer, althans in het openbaar. Mijn overwegingen deelde ik met medegebruikers. Dit door deze gewoon op de site te plaatsen in 2013. En nu dus met dit rappel aan recent verleden op dit punt.

De indeling van Gabriela Mommers is het overdenken waard. Mij maakt het op zich niet zoveel uit. De praktijk toont echter aan, dat er blijkbaar behoefte is aan herkenbare ruimte voor religie, filosofie, en spiritualiteit. Uiteraard kan ik mij daarin lelijk vergissen. Ik beweer overigens niet, dat mijn suggesties van vorig jaar en vrij recent, alle even goed zijn.

Met Monique voel ik mee als zij ook doelt op het 'beoordelen' met cijfertjes. In feite is schools waarderen een ouderwetse en ultieme vorm van een 'grand jury'. Dit systeem is helaas gevoelig voor rancune. Met het akelige risico, dat de beoordeling geen enkele relatie heeft met kwaliteit en inhoud van de ingezonden bijdrage. Anderen wezen daar ook vaker op.

Gunter doet aan redelijke geschiedschrijving, als ik hem goed begrijp. Dan gaat het hem waarschijnlijk over de openbaarheid van suggesties en bijdragen over de site. De site welke ons allen positief beroert. Op dat punt leverde Gunter volgens mij vaker afgewogen en beheerste reacties.

Indien de redactie, die met moed en trouw de site al zo lang in de lucht houdt, op redelijke termijn met enkele technische en inhoudelijke aanpassingen komt, dan kan de site nog aantrekkelijker worden. En aldus meer gebruikers trekken. Zonder verlies van traditie en eigen identiteit, voeg ik eraan toe.
Naam:
J.de Groot
Datum:
10 oktober 2014
"De rubriek beweringen zal ik niet missen" (G.M)prima, dat is dan ook een heel persoonlijke smaak.
Zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur.
Met een korte tekst kan men soms net zoveel zeggen als met een hele lap tekst.
(als het goed gedaan is tenminste)
Dat is juist de uitdaging van het schrijven.

Als een inzender geen behoefte heeft om reacties te ontvangen op zijn/haar inzending zou hij/zij dat moeten kunnen aangeven. Ik stel geen prijs op reacties.
Ook dat kan op andere schrijfsites.

Maar niet selectief die wel en die niet.
Niemand is verplicht op een reactie van iemand te "moeten" reageren die zijn of haar goedkeuring van diens inzending niet kan waarderen.
Ga er dan niet op in, zeg dan geen interesse naar uw mening, probleem opgelost toch!
Kwestie van zelfbeheersing.
Maar ja dat zal moeilijk zijn voor velen.
De keus is geheel aan de inzenders zelf.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
10 oktober 2014
Email:
gabrielamommersyahoo.com
De rubriek beweringen zal ik niet missen. Wel is het zo dat deze site altijd opgebouwd is geweest in rubrieken naar vorm van een schrijven, niet naar inhoud, onderwerp of categorie. Om daar een uitzondering voor te maken als de inhoud filosofisch of spiritueel is, dat wordt wel een heel andere site dan. Filosofie is nu een categorie die je kiezen kunt voor je inzending. Het is wellicht een idee dat, naast religie, ook spiritualiteit als categorie wordt toegevoegd. En misschien ook de mogelijkheid om voor een inzending meer categorieën aan te geven. Dat vergroot wellicht voor lezers de mogelijkheid om zaken binnen hun interesse te zoeken.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
10 oktober 2014
Email:
moi636yahoo.com
Ook gezocht: dat mensen stoppen met schrijvers het gevoel te geven dat er niets van deugt. Ik zit niet te wachten op een grand jury alsof je nog steeds een diploma moet halen.
Naam:
Günter Schulz
Datum:
10 oktober 2014
Eindelijk meer beweging in het poneren van mogelijke en hanteerbare opties. Hierbij moet ik, voor een correcte weergave, een uitspraak onder de laatste column van Hendrik Klaassens herzien. Daar schreef ik in een reactie de uitroep: "De kop is eraf", hetgeen, gezien bovenstaande informatie, feitelijk onjuist was. Een klein en onbeduidend detail, maar door dit te corrigeren doet het meer recht aan de context van deze hartenkreet. Voor de rest kan ik mij uitstekend vinden in de aangedragen suggesties, met name doordat het kunnen blokkeren door de redactie van een mogelijk lastige opponent op deze manier als optie onnodig is; een idee, dat ook mij aanspreekt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)