Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Luctor et Emergo

Ik worstel en kom boven, zoveel staat er en het ZAL gebeuren zoveel is zeker. Mensen worden gebruikt, misbruikt, mensen worden misleid, op het verkeerde been gezet. En zo hoort het niet, zo mag het niet en zo zal de waarheid altijd boven tafel komen, kwestie van 'wie de langste adem heeft'.

Al jaren wonend in een appartement heb je te maken met de bijdrage voor de VVE, dat is logisch want het onderhoud van het gehele complex is van iedereen en moet - omdat het voor het grootste deel om koopappartementen gaat - ook door ons zelf onderhouden worden. Logisch allemaal en nou kunnen we helemaal niks doen, als alleen maar betalen, we kunnen ons ook productief opstellen door actief mee te denken, mee te doen.

Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen, dat toen alles nog normaal verliep, met een heus bestuur van een aantal personen wij netjes de vergaderingen bijwoonden en zoiets hadden van: prima geregeld allemaal. Geen zorgen dus. Er was af en toe sprake van een wisseling van mensen, in het bestuur, de een kwam, de ander ging, net als in het leven.
Wanneer dan anderhalf jaar geleden er nog maar 1 bestuurslid over blijft die tevens voorzitter is, dan wordt het een penibele kwestie, het lukt haar nog om bijna onder dwang een persoon te strikken voor de functie penningmeester, maar dan houdt het ook op. En dan ineens worden de bewoners opgeschrikt door de melding: de beheerder heeft zijn ontslag gehad, wat? De beheerder ontslag gehad, en dan leg ik voor de niet- wetende mensen even uit dat een beheerder altijd nodig is om de financiën bijvoorbeeld in de gaten te houden, klachten aan te nemen, kortom een duizendpoot die regelt, doet enz enz.

Maar die was dus ontslagen, sterker nog, er was een nieuwe beheerder aangenomen ook! Jawel, en dat is nou de kracht van een bestuur, van slechts EEN vrouw groot en een (kleine) penningmeester je kunt mensen zo aan de kant schuiven, zonder oprotpremie, zonder wat dan ook, niet een gouden handdruk nee hoor, met modder werd er alleen maar gegooid.
Heel triest. Op het moment dat het mij ter öre komt, heb ik met wat andere bewoners overlegd en we besluiten er tegenin te gaan.

Alle lastige dingen laat ik nu achterwege, maar inmiddels zijn we 5 maanden bezig met van alles en nog wat. De nieuwe beheerder heeft de nieuwe stemming glansrijk met 3 extra stemmen gewonnen, maarre, het is een beheerder die moet tellen met een calculator, kan niet uit het hoofd zeggen hoeveel 6 x 4 is....praten kan ze wel, al heet ze geen brugman, ze kletst wat af, allemaal complete kolder. En natuurlijk hebben ze mensen "mee" maar ze hebben net zoveel mensen "tegen" en DAT zou mij nou helemaal niet lekker zitten.

Zoveel stemmen tegen je, dan is er toch echt wel sprake van behoorlijk tegengas en dat is niet prettig om in te wonen. Wanneer we dan op een vergadering verwacht worden, de kletstante haar mond open doet en moeite heeft hem weer te sluiten, we er allemaal vanuit gaan dat opnieuw zoals altijd de voorzitter/ bestuur die avond op een normale wijze (voor ons bewoners dan toch) aan elkaar zal praten met hier en daar een rondvraag, besluit de bestuurder het woord te laten aan de dame die niet uit het hoofd rekenen kan, net zomin als ze haar mond houden kan. Ze hoort zichzelf graag praten, duidelijk.

Maar die dame moeten we dus het hele gebeuren aanhoren en DAT is teveel van het goede, een mens kan ook teveel krijgen. Het argument van de voorzitter: dat ze tenslotte ook in het pand woont en er zo moe van wordt. Maar dat is dus diezelfde persoon die hulp in het verleden afsloeg, reden? Ze doet graag alles alleen, wil overal stem in hebben en kan wel delegeren, maar wil ten alle tijde met de roem gaan strijken.

Kijk; als er dan een krantenartikel verschijnt met de kop; de VVE is geen wassen neus, dan kan ik dat wel beamen, want het is best een onderneming op zich. Maar wat er bij mij niet in kan is: dat wanneer iemand telkens weer hulp afwijst, mensen tegen zich in het harnas jaagt, dat vreemd vindt, dan een actie neemt een aloude beheerder te ontslaan om onduidelijke redenen en een nieuwe aan te nemen, dit ons als het ware mee te delen middels een briefje hangende in de hal, dan voel je op je klompen aan dat er iets is, maar WAT dat weet je dan nog niet.

Tot de fatale dag. De dag dat we er (te laat) achterkwamen dat ze iemand bij de toko betrokken had die familie had met diverse bedrijven onder zich, gaat het kwartje vallen?
De nieuwe beheerder heeft familie in het complex en die complete familie heeft diverse bedrijven die NU worden ingezet, want onze flat staat op instorten, jawel. Nieuw dak, nieuwe galerijvloeren, kortom er staat geld op de rekening van de VVE, maar wie kan me zeggen voor hoe lang?

En wie me kan wijsmaken dat we volgend jaar een forse bijdrage moeten leveren, omdat er scheppen geld moet worden gespendeerd aan wie weet wat, die weet dan meer dan ik. Familieverstrengeling heet zo iets, belangen die ons schenden en we vechten ons te barsten maar geven vooralsnog niet op. Als je qua stemmen net niet aan de helft komt, moet het de volgende keer toch zeker lukken?

En wie me een goed idee aan de hand doet, ben ik dankbaar!

Schrijver: An Terlouw, 23 mei 2015


Geplaatst in de categorie: woonoord

3.0 met 4 stemmen 110Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)