Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Bescherming van ideeën en Nederlands.nl

Op goede ideeën moet je zuinig zijn, heb ik een ander stukje gezegd. Voor je het weet gaat een ander met jouw idee aan de haal en verdient er mogelijk een hoop geld aan.

Nu kun je ideeën op verschillende manier beschermen. Bij vindingen van technische aard ligt het aanvragen van octrooi voor de hand, maar dat is wel een kostbare aangelegenheid. Ten tweede verloopt elk octrooi (patent is hetzelfde) na verloop van tijd en dan kan iedereen je vinding gaan uitbaten. Daarom heeft Coca Cola nooit octrooi aangevraagd op haar recept, maar het in een kluis bewaard.

Naast het octrooirecht zijn er ook nog rechten als het merkenrecht, tekening- of modellenrecht, chipsrecht en kwekersrecht. Het is een fluitje van een cent om hierover meer informatie te vinden. Google staat voor niets.

Bij ideeën van creatieve aard, zoals teksten en afbeeldingen, kan het auteursrecht je beschermen. Zodra je iets hebt gepubliceerd, is je recht gevestigd. Dit recht vervalt pas zeventig jaar na je overlijden.

Ik wil hier graag een eis vermelden waaraan alle vindingen en ideeën moeten voldoen om voor bescherming in aanmerking te komen: de vinding of het idee moet nieuw zijn. Die eis biedt mogelijkheden om hoe dan ook iets met je idee te doen.

Stel dat je een idee hebt voor een medicijn tegen kanker, daaraan zou de farmaceutisch industrie miljarden kunnen verdienen. En jij als uitvinder natuurlijk minimaal miljoenen. Tenzij je wordt bedonderd, en die kans is niet gering.

Denk eens aan dat programma met de draaiende stoelen. Iemand heeft geclaimd - ik weet niet meer wie - dat het in werkelijkheid van hem afkomstig is. Er valt natuurlijk niets te bewijzen. Ik denk dat er heel veel van zulke gevallen zijn.

Als je een idee hebt voor een tv-formule waaraan goudgeld valt te verdienen, kun je proberen het aan een programmamaker te verkopen. Ik vrees dat ook hier de kans groot is dat je er geen stuiver voor ziet. Men pikt je idee in en dat was het dan. Wat je kunt doen is, het uitvoerig beschrijven en bij een notaris in bewaring geven. Dan zijn je rechten gewaarborgd.

Maar ik schrijf dit stukje hier omdat ik heel graag wil wijzen op een alternatieve mogelijkheid. Beschrijf je idee voor die bijzonder machine, dat medicijn tegen kanker of iets wat je belangrijk vindt maar waarvan je niet zo nodig rijk hoeft te worden, op Nederlands.nl. Dan blijf je de bedenker en niemand kan er nog octrooi op aanvragen of een ander recht op doen gelden.

Schrijver: Jacob van Schaijk, 14 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.6 met 5 stemmen 112Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
nita
Datum:
14 augustus 2015
Ehhhh.... hierbij neem ik de vrijheid om een octrooi aan te vragen op jouw idee. Graag gelezen Jacob.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)