Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Circus Herman Renz naar de haaien

Het acht uur journaal meldde het Nederlandse kijkersvolk, dat het oer-Hollandse circus Herman Renz gedwongen wordt om te stoppen. De huidige, 53-jarige circusdirecteur Milko Steijvers verscheen bedroefd en beroofd in mijn huiskamer. Ik heb zijn circus meerdere keren bezocht, veelal via vrijkaarten, die de Goudse Post uitdeelde. Milko is naast directeur ook al jaren een geslaagde clown, die vele kinderen en volwassenen heeft doen lachen, wat een uiterst kosbare deugd is. Ooit reed hij met een zelf in elkaar getimmerd vehikel door de piste en blafte hij 'Wij gaan naar Timboektoe toe!'. Ik was volkomen onder de indruk en ik koester die beelden voor eeuwig. Ik vond het adembenemend schitterend hoe tientallen papegaaien vlak over het publiek scheerden. Ik lag in een deuk bij het zien van witte eenden met lange nekken, die in marstempo rondjes draaiden en gekke toeren uithaalden. Moesten ze ergens doorheen springen, dan liep er steevast een eend om heen.

Circus (Herman) Renz is opgericht in 1911 door Arnold van der Vegt en zijn vrouw Johanna Nederveen. Hun zoon Herman nam het over en daarna zijn zonen Paul en Arnold. Paul trouwde met Marina en na hun nam hun zoon Herman het over. Herman trouwde met Diana en samen wisten ze het circus in de lift te brengen. Op 13 maart 1996 overleden Herman en Diana in hun woontrailer door koolstofmonoxidevergiftiging. Ze werden beiden 29 jaar. Daarna nam Milko het directeurschap voor zijn rekening.

Nu hebben vier deurwaarders bijna alles in beslag genomen en is hun circus op non-actief gesteld, zodat er ook geen inkomsten meer zijn, wat ik op zich al een bizarre situatie vind. De belastingdienst zegt niet anders te kunnen handelen, want de schulden namen alleen maar toe, bovenop de 130.000 euro belastingschuld. Zeg maar een piepkleine starterswoning. Bij een definitief faillissement staan er straks 65 mensen op straat. Misschien dat er nog een onverwachtse geldschieter over de brug komt, laten we het hopen, maar anders is het echt over en uit. Ik vond het schokkende beelden om te zien dat van die rare opruimkerels de armzalige circusbenodigdheden in vrachtwagens brachten. Dát had pas echt de ware symptomen van onrechtmatige diefstal! Sadistische genoegdoening van het wrekende deel van de belastingdienst. Het wraakzuchtige, financiële circus is in ieder geval niet om te lachen. Ik denk aan al die kinderen, die hierdoor heel veel plezier ontnomen is.

De Haagse politiek besluit dagelijks over miljoenen euro's en veel gaat er naar zogenaamd noodlijdende buitenlanden, vluchtelingenhulp, peperdure F-16's, terechte armoedebestrijding, maar het kan ook wel eens 130.000 euro minder, wat gezien die miljardenuitgaven (Griekenland) een schijntje van een eurocent is, wat zeg ik, een starterswoning in een armenbuurt, en daarmee zou je dus een totaal circus kunnen redden, met 65 arbeidsplaatsen, wat dus omgerekend 2000 euro per werknemer zou betekenen, wat voor de doorsnee-Nederlander een maandsalaris is. De financiële verhoudingen zijn zoek en een energiek, onvervangbaar, origineel en ludiek circus is daar de dupe van. Dit rechtse kabinet laat onze cultuur doodbloeden, ten koste van absurde waanideeën over het in stand houden van de wereldeconomie.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: economie

4.2 met 10 stemmen 461Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)