Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Opvoeden

Toch gek eigenlijk: vroeger werd er over opvoeden nooit zoveel gesproken, men kreeg kinderen, in sommige gezinnen zoveel en zo strak na elkaar, dan de oudste als vanzelf een beetje de taak van de moeder verlichtte. Die hield dat kind dan thuis van school ( zou nu strafbaar zijn) en het kind draaide mee als tweede moeder als het ware.

Niemand die er iets van zei, of eraan deed. Een tiental jaren later werd het aantal kinderen ingedamd vanwege de voorbehoedsmiddelen, men bepaalde zelf wel of er ruimte en/ of plaats en tijd was voor een kind.

Tegenwoordig wachten ouders om welke reden dan ook vaak tot na hun 30e met het " krijgen" van kinderen, want kinderen "krijg" je natuurlijk niet, het zijn cadeautjes van andere origine. Maar nu draait het om opvoeden, want: opvoeden van NU is niet te vergelijken met opvoeden van TOEN.

Er zijn zoveel schrille contrasten: vroeger keek niemand op van straf geven, op school niet en thuis evenmin. Vroeger kon je een pak op je lazer krijgen, waar de honden geen brood van lusten. Daar moet je nu niet meer mee aankomen, kinderen wordt al snel ingeprent dat: bij mishandeling ze een telefoonnummer kunnen bellen, de zogenaamde Kindertelefoon.

En eigenlijk is het best goed, dat de koters van nu, gehoord worden, dat ze zich niet te barsten hoeven te laten slaan en dat bepaalde strafmaten echt niet kunnen. Maar aan de andere kant: moet het ook niet te ver doorgetrokken worden. Tenslotte is opvoeden van alle tijden en al mag je NU de kinderen niet meer thuishouden om welke 'goeie' reden dan ook, toch is er niks mis met helpen van kinderen thuis...

Maar je kunt ook overdrijven...

Schrijver: An Terlouw, 8 augustus 2016


Geplaatst in de categorie: kinderen

3.0 met 2 stemmen 1.016Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)